Защо е по-добре бременната да не шофира

Защо е по-добре бременната да не шофира

Защо е по-добре бременната да не шофира

През последните месеци на бременността жените лесно губят ориентация. Причината за това са промени в мозъка, които хормоните диктуват. Намесва се естрогенът, който намалява някои структури на мозъка. Затова, докато е зад волана, жената може да се затрудни и да сбърка маршрута. 

Сътрудници на Института за човешко развитие „Макс Планк“ в Берлин направили експеримент с 30 бременни, които били в последния триместър. И втора група, в която жените не били бременни, нямали деца и никога не били зачевали. 

И двете групи били подложени на тестове за памет, пространствена ориентация и навигация – трябвало да намерят изхода от лабиринт, след като веднъж правилният път им бил показан. И двете групи се справили еднакво с тестовете за памет. Бременните обаче допускали грешки в навигацията.

Тогава учените изследвали мозъка им със скенер и установили, че при бременните така нареченият путамен – зона във външния край на мозъка, свързана с обучението, била по-малка. Затова те по-трудно следвали инструкциите и се ориентирали по-зле.

Експериментът установил и друго: бременните се справяли добре с алоцентричната навигация - едно по-мъжко умение, което използва абстрактни механизми за ориентация, като например да си представиш на какво разстояние пред теб е завоят.

По време на бременноста се нарушава егоцентричната навигация, в която жените по принцип се оправят по-добре. При нея се използват прости ориентири от гледна точка на твоето зрение – например, от дясно или от ляво на теб. Оказало се, че в края на бременността именно тази навигация не „работи“ правилно.

Източник: Новите родители

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ