Кои деца стават изобретатели?

Кои деца стават изобретатели?

Децата, които имат потенциала да бъдат следващия Айнщайн, могат да бъдат идентифицирани още в началното училище, пише Fortune. Повечето от тях обаче няма да израснат, за да бъдат новатори. Защо? 

Изследователи от САЩ, разработили проекта "Равенство на възможностите", са направили проучване на регистрираните патенти в страната. Резултатите били показателни за това кои деца израстват, за да станат изобретатели и кои не. Според констатациите ограниченията, които децата срещат още в началото на живота си, помагат да се определи дали някои от тях ще допринесат за трансформационните идеи за обществото.

"Бях малко шокиран, че можеш да узнаеш толкова много още от трети клас на детето за това, кой ще се превърне в изобретател", казва Алекс Бел, докторант в Харвард и водещ автор на изследването.

Но дори и учениците с най-висок успех нямат голям шанс да израснат като иноватори, освен ако не са бели момчета от висша класа. Децата, израстнали в семейства в първия 1% от най-високите доходи на обществото, имат 10 пъти по-голям шанс да станат изобретатели, за разлика от децата израстнали в среда със среден и нисък доход. Белите деца е 3 пъти по-вероятно да станат изобретатели, за разлика от тъмнокожите, а момичетата държат едва 18% от патентите в САЩ.

Намаляването на тези различия зависи от промяната в средата на ученика, а също така и от коригирането на липсата на излагане на иновации. Близостта през живота до изобретатели прави децата по-склонни да станат притежатели на патенти като пораснат, особено в същите области като родителите си или други възрастни в техните общности. "Вие не можете да бъдете това, което не можете да видите", казва Бел. "Да имаш наставник или модел, който в известен смисъл е подобен на теб, е важно за развитието."

Представете си свят, в който например момичетата са срещали жени-изобретатели толкова често, колкото момчетата са виждали мъже-изобретатели. Разпознаването на проблема е първата стъпка към запазването на тези изгубени Айнщайн-овци. "Това е нещо много важно за цялото общество", заключва Бел.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ