Под 3% е делът на нелегалните цигари у нас

Под 3% е делът на нелегалните цигари у нас

Делът на контрабандните цигари на българския пазар остава нисък, в обем 2.5%- 2,4% през третото и четвъртото тримесечие на 2021 г., сочи ново изследване на Инициатива срещу незаконна търговия. Организацията, в която влизат „Бритиш Американ Табако Трейдинг България” ЕООД, БТ Холдинг АД, „Джапан Табако Интернешънъл България” ЕООД, „Импириъл Табако България” ЕООД и „Филип Морис България” ЕООД , предостави доклада на министерствата на финансите и на икономиката, Агенция „Митници”, Икономическа полиция и на ГДБОП.

На база на събраните данни компаниите и представителите на властта отчетоха устойчив резултат в борбата срещу контрабандата и призовават ангажираността по темата да остане на същото високо ниво. Данните за 4-тото тримесечие сочат минимално увеличение от само 0.1 процентни пункта спрямо 3-тото тримесечие на предходната година, а спрямо същото тримесечие на 2020 г. няма промяна в дела на потреблението на цигари без бандерол. За пореден отчетен период България е и с най-нисък дял на нелегалния пазар на цигари от страните-членки на ЕС, в които се провежда подобно изследване.  

Анализ на опаковките на цигари без български акцизен бандерол, събрани през последното тримесечие на 2021 г., показва, че сред тях с най-голям дял са тези, обозначени за безмитна търговия, цигари с неизвестни марки от типа illicit whites (марки без аналог на легалния пазар, които са създадени единствено с цел незаконно разпространение), както и фалшификати на световни марки.

Изследването отчита дела на потребление на цигари без бандерол в големите градове на страната. Установено е, че във Враца, Пазарджик и Шумен то е най-високо спрямо средното за страната. В други градове, като Хасково, Велико Търново и Монтана, потреблението на незаконни цигари е нулево.

Изключителен успех е отчетен в Хасково, където са залавяни огромни количества нелегална стока. Голям спад е отчетен и в Кюстендил, където делът на незаконните цигари е бил 6%, а през четвъртото пада до 1.3 на сто.

Изследването на празните цигарени опаковки е полезно, тъй като се явява барометър за работата на митниците, посочи директорът на Агенция „Митници“ Павел Тонев. По данни на агенцията през 2021 г. са задържани над 31 млн. къса нелегални цигари, което е около 2 пъти повече в сравнение с предходната година. През 2021 г. се отбелязва и 65,5 млн. лв. ръст на приходите от акциз в групата „Тютюневи изделия“, като в периода май-декември той е 103 млн. лв., което позволява да се навакса и изоставането от януари- април, когато са отчетени 37,5 млн. лева по-малко приходи от акциз в групата.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ