Дават по 75 лева на всеки пенсионер, решил да се ваксинира

Дават по 75 лева на всеки пенсионер, решил да се ваксинира

Дават по 75 лева на всеки пенсионер, решил да се ваксинира

Започваме програма, според която всеки пенсионер, който реши да се ваксинира или вече се е ваксинирал на база три дози, ще получи ковид добавка от 75 лв. Това обяви на брифинг премиерът Кирил Петков. Програмата ще бъде отворена от началото на януари до 30 юни 2022 г.

"Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка. Надеждата и сметките ни са, че ако успеем януари или ранния февруари да ваксинираме 300 000 от нашите съграждани над 65 години, това би трябвало да облекчи и риска от натоварване на болниците в следващата COVID-вълна с много осезаем процент", посочи премиерът.  

Той подчерта, че това е доброволна мярка и никой няма да бъде задължаван. "Имаме и една обществена отговорност. От индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали през следващите месеци отново ще имаме запълнени болници, дали държавният бюджет ще изхрачва ужасно много пари за лечението на COVID-пациенти, дали хора с други болести ще могат да отиват до болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави. Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава със средни нива на ваксинация", призова Петков.

Премиерът подчерта, че основен приоритет за българското правителство е да направи всичко възможно да се намали броят на починалите от COVID-19. "Да има максимално облекчение за болниците и най-вече да защитим най-възрастните хора, които в момента са под най-голям риск", добави той и изрази съжаление, че в момента България продължава да е най-ниско ваксинираната държава в Европа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ