България

Политика

|

Общество

|

ДКК отговори на Везиева: Отстраняването на Караганева е в защита на интереса на дружеството и държавата

ДКК отговори на Везиева: Отстраняването на Караганева е в защита на интереса на дружеството и държавата

Държавната консолидационна компания продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Това съобщиха от пресцентъра на ДКК във връзка с изявлението на министър Везиева, че ще поиска оставката на трима членове от Съвета на директорите на ДКК заради уволнението на Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК. 

"Всяка точка от решението на Съвета на директорите на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина Съветът на директорите на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай", се посочва в позицията на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ