България

Политика

|

Общество

|

Kaufland пусна още 5 бързи зарядни станции за електромобили в страната

Kaufland пусна още 5 бързи зарядни станции за електромобили в страната

Пет нови бързи зарядни станции за автомобили пусна в експлоатация от началото на август Kaufland България. Те са монтирани в обекти на веригата в градовете Русе, Добрич, Плевен, Ботевград и Сандански. С тях мрежата на Kaufland от електрически зарядни станции в България се разширява до 14  в 11 български града.

До момента веригата е инвестирала над 1 млн. лв. в изграждането на собствени зарядни станции. Първите станции са инсталирани в началото на 2017 г., като в началото на тях са зареждали средно 1200 електрически автомобила месечно, изразходвайки 12 000 kWh електроенергия. Четири години по-късно Kaufland разполага с 12 бързи и 2 стандартни зарядни станции за електрически автомобили, на които вече зареждат около 2800 автомобила месечно, а използваната електроенергия е 44 000 kWh. Обектите могат да зареждат по два електроавтомобила едновременно и са напълно безплатни за всички собственици на електрически автомобили.

Инсталираните до момента зарядни станции подпомагат намаляването на отделянето на въглеродни емисии в атмосферата с около 432 тона годишно. Заредената електрическа енергия се равнява на изминати около 300 000 км. месечно от съвременен бензинов автомобил, с които спестяваме 36 тона вредни емисии CO2 на месец, обясни Иво Василев, енергиен мениджър в Kaufland България. Част от дългосрочната програма за енергийна ефективност на компанията е именно оборудването на хипермаркетите с бързозарядни електрически станции за безплатно зареждане на електромобили. Освен тях, Kaufland България инсталира и първата у нас специализирана зарядна станция за електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Станцията разполага с три клетки за зареждане, което прави възможно използването й за три превозни средства едновременно.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ