МОН пуска новини за хора с увреден слух

МОН пуска новини за хора с увреден слух

До края на седмицата Министерството на образованието и науката пуска новини за хора с увреден слух. Те ще бъдат достъпни в сайта на ведомството. Това обяви зам.-министърът на образованието Деница Сачева по време на първата международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация", цитирана от БГНЕС.

„МОН ще бъде първата българска институция, която ще предостави канал за новини на хора с увреден слух. Те се правят съвместно с децата от професионалната гимназия „Ломоносов“, които ще подготвят новините и репортажите. В началото на всеки две седмици ще има нова емисия, която ще разказва за развитието и новостите в образованието“, обясни зам.-министърът.

Изключително впечатляващи са очилата, които превръщат текст в звук, разпознават лица, пари, както и софтуерите и превръщат звук в писмена реч, за да могат децата да четат, сподели тя. Според нея технологиите са необходими, за да може учители и родители да общуват с децата с увреждания, а учениците и хората с увреждания също да имат възможност да общуват с нас.

„В следващите 2 години ще инвестираме в дигитализация на образованието и една част от тях ще бъдат насочени към пилотното въвеждане на такива технологии в образованието. Те не са панацея, а инструмент, който ни събира, а не разделя“, каза още Сачева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ