Навлиза ли на българския пазар тенденцията "достъпен лукс"?

Навлиза ли на българския пазар тенденцията достъпен лукс?

Навлиза ли на българския пазар тенденцията "достъпен лукс" (Affordable Luxury), при която потребителите търсят висококачествени продукти без сблъсък с непосилна за доходите им цена? Как FMCG секторът стимулира навици за устойчиво потребление сред клиентите – работещи кампании и добри практики? Това бяха основните въпроси, по които говориха производители и представители на едни от най-големите търговски вериги у нас в последния панел "Потребители в движение" на третия годишен форум "Отговорни производители", организиран от списание "Мениджър". Някои от марките, присъстващи на форума обявиха началото на своите нови био продукти, както и въвеждането на системата за етикетиране Nutri-Score, добре позната в чужбина.

"Covid пандемията беше едно предизвикателно време за нас. И година след нейното начало секторът успя да се адаптира успешно към променената ситуация. Това, което ние наблюдаваме като променени потребителски нагласи е, че нараства интересът на клиента към качеството. Той се стреми да получи качествен продукт на оптимална и разумна цена. Той чете етикетите и отделя повече внимание на продуктите, които слага на масата. Наблюдаваме, че посещението в магазините намаля, но се увеличи потребителската кошница. Очерта се ясно повишен интерес към био храни, вегетариански и вегански продукти. Нашата марка K-Bio отбеляза около 30% ръст спрямо 2019 г., а марката ни K-take it veggie има 18% ръст спрямо 2019 г. Смятаме, че това ще остане като траен тренд в потреблението и ще остане и след Covid-кризата", разказа Васил Василев, директор "Храни свеж асортимент" и прокурист в Kaufland България. 

От компанията са се насочили към системата за етикетиране Nutri-Score като целта е да се повеше информираността на потребителите за отделните продукти. "По отношение на асортимента, предвиждаме много нови артикули в марката K-Bio, както и нова веганска серия", обясни Василев. 

[[{"fid":"373132","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1280,"width":960,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

На снимката: Васил Василев, директор „Храни свеж асортимент“ и прокурист в Kaufland България. Снимка: Юлиян Донов

Според Николай Колев, изпълнителен директор на Нухелт АД, покрай пандемията хората са преосмислили своя начин на живот, както и храната, която консумират, от което продуктите на бранда спечелили много. "Ние виждаме как обемът расте, хората искат да се хранят все по-здравословно и все по-истински", добави той. 

До месец "Нухелт" ще пусне на пазара нов продукт, като над 20 държави са изявили интерес към него, похвали се Колев. И разкри още, че новият артикул ще бъде модерен, здравословен, с пробиотик и витамини.

"В момента сме пред старт на производство в чисто нов завод на продуктите от марката ни "FitSpo". Там също залагаме на значително развитие", изтъкна още Николай Колев. 

По отношение на достъпния лукс той разказа, че компанията е произвела продукт, който търпи най-малко трансформации - "от оризоното зърно произвеждаме чипс с едно изпукваме и го овкусяваме". "Този продукт е без глутен, без глутамат, без добавени захари, в него няма нищо, което да навреди на хората, които го консумират", обясни изпълнителният директор на Нухелт АД Николай Колев.  

[[{"fid":"373133","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1280,"width":960,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

На снимката: Николай Колев, изпълнителен директор на Нухелт АД. Снимка: Юлиян Донов

От своя страна Даниела Узунова, изпълнителен директор на Данон за България, разказа как по време на първата вълна на Covid-19 у нас видяла доста възможности за развитие на бранда. "Covid-19 създаде възможности, защото обърна тенденции и те продължават да се задълбочават. Една от тези тенденции е, че ние, българите, отдаваме много по-голямо внимание на това, с което се храним. Много от хората вече се обръщат към здравословното хранене, защото са осъзнали, че това е дългосрочна инвестиция в тяхното здраве", каза тя. 

Промяната на навиците на потребителите Узунова описа така: "Ние се обърнахме от само традиционни продукти към продукти на растителна основа (ядкови, соеви, бадемови, оризови и др.), но не като заместител, а през тенденцията Флекситарианство - редуване на млечни храни с храни на растителна основа. Тази тенденция много рязко набра скорост миналата година и със сигурност ще остане", прогнозира тя. 

Нещо повече - след 10 дни под марката на "Активиа" ще се появи новият им продукт с българска роза дамасцена и плодове. 

От "Данон" обърнаха внимание на здравословното хранене на малките деца като изтъкнаха, че компанията се фокусира върху новосъздадена серия млечни продукти с витамини на българския пазар под марката "Данонино", както и развиването на "Активиа" и "ЙоПро". Похвалиха се също, че въвеждат системата за етикетиране Nutri-Score, която ориентира потребителя доколко здравословен е даден продукт.

[[{"fid":"373134","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1280,"width":960,"class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

На снимката: Даниела Узунова, изпълнителен директор на Данон за България. Снимка: Юлиян Донов

"Пандемията накара много хора да се замислят с какво се хранят. Все повече хора се интересуват може ли чрез пълноценна храна да се защити нашия организъм към различни заболявания. Относно микробиома в нашето тяло, той също се влияе от това какво консумираме. В момента тези технологии напредват доста бързо, въпреки че не са много популярни, но се очаква в следващите от 5 до 10 години с навлизането на нанотехнологиите в нашето ежедневие всеки да знае своя геном. Тази техническа революция, която доведе до огромните производствени капацитети на суровини в селското стопанство в момента създава въпроса дали те се пълноценна храна или са повече стресов фактор предвид хранителната стойност, която притежават още в своя първоизточник, в суровината", каза съсобственикът и управител на "Тандем-В" Кирил Вътев.

От "Тандем-В" отчетоха, че по време на пандемията през миналата година, компанията е отчела огромен ръст на сурово-сушени продукти, както и на артикули от серията Via Natura, която предлага 6 продукта без Е-номера. Компанията е готова да заложи на вегански продукти, но заради нормативната база това за момента е невъзможно. "Ние не търсим само високопротеинов състав, а търсим максимален брой аминокиселини във веганския продукт", обясни Вътев. 

[[{"fid":"373135","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":1280,"width":960,"class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

На снимката: Кирил Вътев, съсобственик и управител на "Тандем-В". Снимка: Юлиян Донов

По време на форума Васил Василев от Kaufland обърна внимание на бизнес стратегията на Kaufland – качество и разнообразие от продукти на достъпни цени, която компанията прилага от началото на дейността си в България. Част от стратегията на фирмата била да се говори не за ниска цена, а за Kaufland цена, зад която стои определено качество. А зад думите "разумен лукс" стояли изискванията на клиента към продукта.

"Ето защо започнахме да търсим с нашите партньори различни стандарти, сертификати, които да удостоверят, че продуктът е произведен по определен начин, че при производството му е запазена температурната верига, за да може да се докаже на клиента, че стандартите, които той търси, отговарят на реалността", каза той.  

Ексклузивен партньор на Трети годишен форум „Отговорни производители“ е Кауфланд България

Генерален спонсор на форума е Нухелт АД

Форумът се осъществява с подкрепата на Белла БългарияДанон БългарияТандем-Всдружение „Храни и напитки България“

Медийни партньори на събитието са: БНТ;  Dir.bg;  Bloomberg TV Bulgaria  dnes.bg;  AgroTV

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ