14 млн. латиноамериканци са застрашени от глад заради COVID-19, предупреждават от ООН

14 млн. латиноамериканци са застрашени от глад заради COVID-19, предупреждават от ООН

14 млн. латиноамериканци са застрашени от глад заради COVID-19, предупреждават от ООН

Заради пандемията от коронавируса най-малко 14 млн. латиноамериканци са застрашени от глад, тъй като са затворени в домовете си и не могат да ходят на работа. За това предупреди Световната продоволствена програма (WFP) към ООН за борба с глада по света.

Според прогнозата на организацията, цитирана от „Асошиейтид Прес“, 3.4 млн. души са изпитали сериозна несигурност по отношение на прехраната си през 2019 година, като тази цифра може да се увеличи с 4 пъти в един от най-уязвимите региони в света.

„Навлизаме в много сложна фаза. Това е, което наричаме гладна пандемия“, коментира Мигел Барето, регионален директор на WFP за Латинска Америка и Карибите.

Сигнали за глад вече се появяват в региона, в който отчаяните граждани нарушават карантината и излизат да изкарват пари. В домовете си някои окачват бели и червени флагове на видни места, като знак, че се нуждаят от помощ.

Гладните може да са много повече от 14 млн., тъй като в прогнозата влизат 11 държави от Латинска Америка – те не включват например Венецуела, където един на всеки трима души от 28-милионното население на страната се е сблъскал с глада миналата година. Резултатите за тази може да са още по-обезпокояващи.

Изпълнителният директор на WFP, Дейвид Бийзли, предупреди през април, че в световен мащаб 130 млн. ще бъдат „избутани на ръба на глада“ до края на 2020 година.

Бразилия бързо стана втората най-силно засегната държава от коронавируса след САЩ по брой заразени. Резултатите се влошават и в Перу, Чили и Мексико.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ