Сблъсъци в Атина

Сблъсъци в Атина

Полицията в Атина използва днес сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати, за да разпръсне десетки протестиращи с качулки на главите, замерващи полицаите с камъни и запалителни бутилки след шествие в памет на 45-ата годишнина от потушаването на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската Политехника през 1973 г., предадоха Ройтерс и ТАСС.

Осем души са задържани.

Сблъсъкът на анархистите с полицаите е избухнал близо до Главното управление на полицията в квартал Атика в района Ексархия, където се намира атинският Политехнически институт. Преди това по време на шествието с участието на хиляди привърженици на леви партии и организации в центъра на града нямаше никакви инциденти.

Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.

Анархисти са се нахвърлиха в Атина на министри и депутати от управляващата партия СИРИЗА

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ