Влошило се е състоянието на 27-годишен пациент, заразен с морбили

Влошило се е състоянието на 27-годишен пациент, заразен с морбили

Влошило се е състоянието на 27-годишен пациент, заразен с морбили

Влошило се е състоянието на 27-годишния мъж, заразен с морбили. Той е преместен в интензивното отделение на болницата в Благоевград, съобщи пред bTV Веселка Мончева от "Надзор на заразните болести" в РЗИ - Благоевград.

Болните деца са в стабилно състояние, уточни Мончева.

Вчера стана ясно, че вътреболнична инфекция е причина за случаите на морбили в Разлог. Почти всички заразени са лежали в детското отделение на болницата в града, където са имали контакт с вируса.

Болните вече са 21. За 11 е потвърдено че става въпрос за морбили, за другите ще е ясно в понеделник.

Вчера стана ясни, че 5 деца от Разлог са били настанени спешно в столичната болница "Света Анна". Няма пряка опасност за живота им. Децата са между 8 месеца и 6-годишна възраст.

Не е чак толкова обезпокоителен този случай на заразени с морбили, но той е едно звънче, че се сблъскваме с проблем, който има решение – ваксини, коментира в предаването "Тази събота" на bTV епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

По думите ѝ вина за отказа на родителите да ваксинират децата си имат и лекарите. Подготовката по имунопрофилактика е много важна, а се подценява при обучението на студентите по медицина, уточни. епидемиологът.

Ваксината срещу морбили се бие на първо на 13 месеца и после на 12-годишна възраст. Ако някой се съмнява, че няма втора ваксина, може да си постави, няма риска, ако се окаже трета, каза проф. Мира Кожухарова.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ