Завишени нива на уран във водата на три пловдивски села

Завишени нива на уран във водата на три пловдивски села

Завишени нива на уран във водата на три пловдивски села

Завишени нива на уран са открити във водата на три пловдивски села: Пъдарско, Болярино и Драгойново, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Допустимата норма е 0,03 микрограма на литър, а в трите села стойностите на уран са леко завишени. В село Драгойново е установен уран със стойност 0,051 мг/л, в село Пъдарско – 0,045 мг/л, а в Болярино съдържанието на уран е с най-ниски стойности – 0,031 мг/л, уточниха от местната здравна инспекция.

Резултатите от пробите за уран във водата са предоставени от ВиК по линия на извършвания постоянен мониторинг. Водоснабдителното дружество е направило тест на водата в частна лаборатория в Бухово. Резултатите ще бъдат проверени чрез повторно изследване, като дотогава водата ще бъде забранена за използване за питейни нужди.

Нови проби за наличие на уран във водата на трите села ще бъдат взети в понеделник. Те ще се изследват едновременно в Регионалната здравна инспекция и в Националния център по радиобиология в София. Целта е двойно потвърждение на резултатите, обясниха от здравната инспекция. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ