Здравният министър: Има известен риск от епидемия от морбили

Здравният министър: Има известен риск от епидемия от морбили

Здравният министър: Има известен риск от епидемия от морбили

Има известен риск от епидемия от морбили в България, заяви в ефира на bTV здравният министър Илко Семерджиев, по повод потвърдените вече 3 случая на опасното заразно заболяване в страната.

Както ви информирахме още вчера и трите случая са в Пловдивско, като при един от тях става въпрос за двегодишно дете, а в останалите два за млади жени на 20 и 24 години. И тримата болни не са били ваксинирани.

За да няма риск от епидемия в страната, покритието на ваксината за морбили трябва да е поне 95 на сто, а към момента то 92%, поясни Семерджиев.

„Степента на имунизираност у нас е около 92%. Най-сигурно е когато мине 95% и затова у нас има известни рискове. 2009-2010 г. имахме такава епидемия и починаха 24 деца тогава. Редно е да се каже, че задължителните ваксини у нас са прецизни и е важно да се ваксинират децата”, призова министърът.

Той коментира и мненията на ромите в Столипиново, че мръсотията е виновна за заболяването. „За морбили мръсотията не е фактор, това е вирус, който се предава по въздушно капков път. Тази година сме осигурили ваксини МПР ( морбили, паротит, рубеола) в размер на 152 хил. дози и имаме резерв от миналата година. Няма опасност от дефицит”, уточни той. Министерството следи отблизо и ситуацията в съседна Румъния, където положението е доста по-сериозно с близо 4000 болни вече и 17 жертви. За рязко повишаване на заболеваемостта докладва вчера и Италия, където за няколко дни само болните са нараснали почни двойно до 700. Случай на морбили вече са регистрирани и във Великобритания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ