Антикорупционната комисия дава на прокуратурата отстранената шефка на ДКК

Антикорупционната комисия дава на прокуратурата отстранената шефка на ДКК

Антикорупционната комисия дава на прокуратурата отстранената шефка на ДКК

Материалите от проверката на Антикорупционната комисия по отношение на действията на изпълнителния директор на „Държавна консолидационна компания“ Ваня Караганева са изпратени на Софийска градска прокуратура.

Комисията е изискала документи от Съвета на директорите на „ДКК“ и от Министерството на икономиката. Снети са обяснения от бившите членове на Съвета на директорите - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска, от изпълнителния директор Ваня Караганева, както и от служебния министър на икономиката Даниела Везиева.

Проверката е започнала след прессъобщение на интернет страницата на „ДКК“ от 29 ноември 2021 г. на Съвета на директорите на дружеството, в което се твърди за извършени противозаконни действия, „които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата“. Допълнително е получено и постановление на прокурор от СГП, с което на Дирекция „Противодействие на корупцията“ се възлагат определени задачи, уточняват още от комисията.

Материалите са изпратени на прокуратурата с оглед преценка на данни за извършени престъпления, се казва още в съобщението на комисията.  

ДКК освободи Ваня Караганева като изпълнителен директор месец след назначаването й

Припомняме, че Съветът на директорите на ДКК обяви в началото на миналата седмица, че е освободил Ваня Караганева от длъжността втори изпълнителен директор на ДКК само месец след нейното назначение. Като мотиви за уволнението й се посочват редица нарушения, които тя е извършила. Ваня Караганева беше назначена за втори изпълнителен директор на дружеството през октомври 2021 г. след конкурс на министерство на икономиката, но е част от борда на дружеството още от септември 2021 г., когато беше служебно назначена от принципала като независим член.

От ДКК посочват, че за краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на икономическото министерство в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК. След рокадата начело на ДКК остава Рая Каназирева като единствен директор. 

Министър Везиева иска оставки заради уволнението на шефката на ДКК

Служебният министър на икономиката Даниела Везиева обаче се застъпи за Караганева и обяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на ДКК заради решението за уволнение на Ваня Караганева. 

А от Държавната консолидационна компания отговориха на министър Везиева, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор са защитили интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. 

"Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни", допълват от дружеството. 

ОТ ГЕРБ пък припомниха, че по време на първия служебен кабинет на Румен Радев през 2017-та година, Караганева е била началник на кабинета на правосъдния министър Мария Павлова, която в настоящото и предходното служебени правителства е зам.-министър на правосъдието. След това Караганева е назначена без конкурс на ръководната позиция в ДКК и едва след като се вдига шум за това, е организиран конкурс и Караганева го печели.  

В ефира на БНТ министър Везиева обясни, че този скандал е добре пресметнат във времето кога да избухне Тя възприема скандала като повод да се върне старият модел на управление, да се оплюва едно или друго търговско дружество и да се покрият раздадени милиони левове. Тя не се ангажира с мнение дали скандалът е лично насочен към Кирил Петков, който е предложил Ваня Караганева в ДКК. Министърът на икономиката обаче заяви, че всички решения в ДКК са взимани от целия борд на директорите, включително и те са назначили Ваня Караганева.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ