Британският парламент започва разследване на фалшивите новини

Британският парламент започва разследване на фалшивите новини

Британският парламент започва разследване на разпространяването на фалшиви новини и проучване на начини за борба с тях. Парламентарна комисия по култура, медии и спорт ще проучи "често срещаното разпространяване" на фалшиви новини чрез социални медии и интернет, предават Асошиейтед прес и БТА.

Председателят на комисията Деймиън Колинс каза, че тази тенденция е "заплаха за демокрацията", която руинира общественото доверие в медиите.

Той призова големите технологични компании да направят повече, за да предотвратят разпространяването на фалшиви новини чрез платформите си.

Комисията планира да изследва границата между допустимите и законни коментари и пропагандата, както и да направи оценка на влиянието на фалшивите новини върху разбирането на хората за света.

Тя ще проучи и дали за премахването на фалшиви новини от списъци с публикации могат да се ползват създадени от компютри алгоритми. 

Опасенията от фалшиви новини се увеличиха след предизборната кампания в САЩ, когато тази тенденция привлече общественото внимание. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ