Идея от президента: Камери да следят броенето на изборни бюлетини

Идея от президента: Камери да следят броенето на изборни бюлетини

Идея от президента: Камери да следят броенето на изборни бюлетини

Да се въведе видеонаблюдение на изборния процес, особено при броенето на бюлетините в секционните избирателни комисии (СИК) – такава идея лансира президентът Румен Радев  на свикана днес при него среща за Изборния кодекс. „Много е важно законодателят така да реши този въпрос, че да се запази и тайната на гласуването, но най-вече да има пълно обхващане на броенето на бюлетините, всеки гражданин трябва да може в края на изборния ден да проследи на своя телефон или компютър какво става в секцията, където той си е подал гласа. Това ще има дисциплиниращ ефект върху секционните избирателни комисии“.

Радев напомни, че видеонаблюдението в комисиите е изискване на Венецианската комисия и ще гарантира прозрачност при броенето на бюлетини. Според него проблемите в изборния процес се разширяват чувствително. Важно е  двата вота, които предстоят през 2019-а година, да са прозрачни и честни.

Експертът по изборно законодателство проф. Михаил Константинов обаче опонира, че въвеждането на камери може да се използват от дилъри на гласове

Съветникът на президента по правни въпроси Емилия Друмева защити идеята за видеонаблюдението с аргумента, че след като заседанията на Централната избирателна комисия и на районните комисии се излъчват онлайн, логично е този подход да бъде пренесен и при секционните комисии:

„Но с много важен акцент на нашето предложение - камерите се включват след приключване на гласуването в изборният ден“, посочи тя.

От екипа на Радев предлагат още срещу фалшификации да се премахне и вторият формуляр на протокола.

Председателят на ЦИК Ивелина Алексиева призова политиците за отговорно отношение при определяне състава на секционните комисии, предаде БНР.

„Честата смяна на съставите на секционните избирателни комисии, подмяната в деня преди изборите, включително в изборния ден и влизане в комисии на тези лица, които не са преминали никакво обучение, създава проблем“, сподели тя. На срещата при президента днес са поканени представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, специалисти по темата от институции и организации, ангажирани с провеждането, организацията и сигурността на изборния процес.

Партия „Воля“ демонстративно не изпрати свои представители на дискусията при Радев с обяснението, че този разговор е закъснял и тази среща ще бъде употребена за пиар на БСП. От „Воля“ настояват за електронно гласуване и включени камери по време на броенето на бюлетините.

Мнозинството в парламента отложи вчера на първо четене въвеждането на машинното гласуване в цялата страна. Централната избирателна комисия ще решава къде да постави машини. Условията са това да са поне хиляда секции, но с над 300 избиратели и то на територията на страната.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ