"Национална полиция" влезе на проверки в три столични университета

Национална полиция влезе на проверки в три столични университета

"Национална полиция" влезе на проверки в три столични университета

Служители на ГД „Национална полиция“ извършват проверка в три висши училища в София – СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет. Според съобщението на ГД "Национална полиция" проверките се извършват по сигнал, без повече подробности за характера и източника на сигнала.

Посочва се, че с остановление на Министерски съвет от 2020г. са били отпуснати целеви средства на държавните ВУЗ, притежаващи студентски общежития, за подобряване на битовата общодостъпна и социална среда в размер на 68 000 000 лв, а с друго постановление от 2021 г. допълнително са отпуснати още 10 000 000 лв. "С цел използване на осигурените бюджетни средства, с писмо от МОН е препоръчано при подготовката и провеждането на обществените поръчки университетите да заложат възможност за авансово плащане на 100% от стойността на договорите към фирмите - изпълнители.В хода на започналата проверка служители на Отдел „Икономическа полиция“ на ГДНП са изискали от университетите необходимите документи, свързани със сключени договори, гаранции, плащания и извършена дейност, както и с начина на проведените процедури.", се казва в съобщението за акцията в трите столични вуза.

От Главна дирекция на националната полиция уточняват също така по повод запитвания от медии, че на 17 и 18 ноември служители на МВР не са посещавали университетите във връзка с изборния процес. Уточнението явно е по повод снощния дебат между двамата претенденти за президентския пост в хода на който проф. Анастас Герджиков обяви, че вчера в СУ е влязла полиция и е разпитвала дали има хора в университета, които се занимават с търговия на гласове.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ