Прокуратурата се оплака от негативни изказвания на политици

Прокуратурата се оплака от негативни изказвания на политици

Прокуратурата се оплака от негативни изказвания на политици

Прокуратурата оповести 15 негативни за държавното обвинение изказвания на представители на изпълнителната и законодателната власт в периода 15-27 март. Те са направени от премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев, министъра на иновациите Даниел Лорер, правосъдния министър Надежда Йорданова и вътрешия министър Бойко Рашков, както и от депутата Христо Иванов, заявиха от държавното обвинение. Според прокуратурата тези техни изказвания нарушават разделението на властите и показват непознаване на Конституцията и законите на страната.

"През последната година прокуратурата отчита множество атаки от представители на изпълнителната и законодателната власт, насочена срещу съдебната власт и в частност прокуратурата. Предвид техния значителен обем се стига до засягане на престижа на съдебната власт и възпрепятстване работата в борбата с престъпността. Тези "атаки" изкривяват обществената представа за дейността на прокуратурата, като това застрашава правата на всеки един гражданин предвид явното неспазване на Конституцията и законите и нарушаването на върховенството на закона", заяви на брифинг зам.-главният прокурор Десислава Пиронева. 

Прокуратурата е съгласна с думите на премиера Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и това, че никой не е над закона. Това може ефективно да се постигне чрез диалог и взаимодействие между институциите съобразно компетентността на всяка една от тях, добави Пиронева. 

От думите й стана ясно, че поради огромния обем на изнесени неверни твърдения, "на моменти граничещи с очевидни лъжи", няма как те да се представят по-конкретно. Прокуратурата ще се опита да ги обобщава и да представя обективна информация, за да може българските граждани да добият реална представа за фактите. В случай на следващ обзор гражданите ще бъдат информирани надлежно, поясни Пиронева и посочи, че днес се очаква да бъде публикуван първи такъв подробен обзор на изложените факти.

От думите й стана ясно, че прокуратурата започва да прави анализ на неверните твърдения. Държавното обвинение е обобщило събития от последната година – период, в който ГЕРБ вече не са на власт и започна разговор за съдебна реформа. 

"Неверните и манипулативни твърдения целят уязвяване и засягат все повече отделни прокурори, част от които работят по дела със значим публичен и обществен интерес и цели да им се въздейства по непозволени от закона средства. Атаките на прокуратурата целят нейното вероятно овладяване с нелегитимни политически цели", добави зам.-главният прокурор. 

Очаквайте подробности от обзора на държавното обвинение! 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ