Протести в столицата и в студеното време

Протести в столицата и в студеното време

В неделния ден се провеждат четири протеста в столицата. От 13.00 часа ще се състои протест пред Народното събрание с искане за оставката на правителството на премиера Бойко Борисов.

Шествието на протестиращите ще започне в 13.00 часа и се предвижда да приключи в 20.00 часа. Демонстрантите ще преминат по следния маршрут: пл. „Народно събрание“ № 2 – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Независимост“ – бул. „Княз Александър Дондуков“ – бул. „Васил Левски“ – бул. „Цар Освободител“ – пл. „Орлов мост“.

Освен оставката на кабинета, те настояват депутатите да направят промени в Конституцията и да вземат решение за провеждане на избори за Велико народно събрание.

Другите им политически искания са за премахването на т.нар. „мъртви души“ в избирателните списъци, народните представители да се избират мажоритарно, техните възнаграждения да бъдат равни на три минимални брутни заплати

Протестиращите имат и редица социални искания свързани с повишаването на жизнения стандарт. Те настояват за:

- въвеждане на необлагаем минимум за лицата, които получават доходи под 800 лв. месечно в сила от 01.01.2019 г.;

- въвеждане на диференцирана ДДС ставка от 12 % за храни, 10 % лекарства и 8 % за учебници и книги в сила от 01.01.2019 г.;

- държавата да регистрира и управлява по Закона за акцизите и данъчните складове 28 данъчни (акцизни) склада за течни горива във всички административни области на страната с цел либерализиране на пазара.

Исканията са внесени в Президентството и 44-тото Народно събрание за вземане на отношение с оглед тяхната компетентност. 

Паралелно с този на майките на деца с увреждания, ще се проведат още две с искане за оставката на правителството и една за свобода на вероизповеданието.

Очаква се демонстрациите да затруднят движението в центъра на града. Заради протестите се забранява паркирането на пл. "Княз Александър І" и около храма "Свети Александър Невски", а около 15.00 часа движението по бул. "Цар Освободител" между пл. "Независимост" и ул. "Г. С. Раковски" ще бъде спряно.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ