"Продължаваме промяната" се събраха на заседание в парламента

"Продължаваме промяната" се събраха на заседание в парламента

Има ли потенциал този парламент да излъчи ново редовно правителство след свалянето на кабинета „Петков“? Нагласите, според първите реакции от основните политически сили по-скоро клонят към нови избори.

От ГЕРБ-СДС категорично обявиха, че ако получат мандат като втора политическа сила за съставяне на правителство той ще бъде върнат веднага. „Не е редно втората политическа сила да прави правителство“, заяви на брифинг в парламента заместник-председателят на партията Томислав Дончев.

„Вървим към избори наесен“, коментира вицепремиерът Асен Василев малко след гласуването на вота.

В същото време, на въпрос дали Кирил Петков отново ще бъде кандидатът за премиер на ПП в потенциален бъдещ кабинет, Василев беше категоричен: "със сигурност". Около 21 часа цялата парламентарна група на „Продължаваме промяната“ неочаквано се върна в парламента и започна заседание с участието на Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер. Очаква се след края му да има повече яснота дали партията ще се опита да реализира нов мандат.

От БСП на този етап заявяват, че ако се стигне до връчване на трети мандат и той бъде даден на тях, ще вземат решение на заседание на колективен орган, както изисква партийният устав. Корнелия Нинова декларира, че ще участват в разговори за ново правителство на ПП, ако получат покана.