Ердоган: Всеки опит да се навреди на Турция е обречен на провал

Ердоган: Всеки опит да се навреди на Турция е обречен на провал

Ердоган: Всеки опит да се навреди на Турция е обречен на провал

Всякакви опити да се навреди на Турция, особено на нейната икономика, са обречени на провал. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган във видеообръщение към турския народ по повод Деня на демокрацията и националното единство, който се отбелязва в Турция във връзка с годишнината от опита за преврат на 15 юли 2016 г., предават турските медии, цитирани от БТА.

Всички опити да се навреди на турската икономика, която не можа да бъде разрушена чрез натиск, опити за преврат и тероризъм, са обречени на неуспех, заяви Ердоган. 

Той изрази увереност, че Турция скоро ще напусне "зоната на инфлационна турбулентност". 

Според официалните данни през юни инфлацията в Турция е била 78,62 процента, а по неофициални тя е стигнала рекордните 175,55 на сто.

По думите на турския президент "особената значимост на събитията от 15 юли се състои в това, че "тогава народът на Турция успя да предотвратил опита за насилствено завземане на властта". 

Турция няма да отстъпи пред атаките на антитурските сили, използващи терористични организации, каза Ердоган.

Турският президент призова жителите на Истанбул да се съберат в петък на площад Сарачхане за възпоменателен митинг в памет на жертвите при събитията от 2016 г.

На 15 юли 2016 г. група турски военни организират преврат в опит да свалят от власт президента Ердоган. Около 250 души загинаха, а над 2000 бяха ранени. По призив на Ердоган милиони турски граждани излязоха на улиците, за да се борят с пучистите. 

Анкара обвинява живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение ФЕТО - Фетхуллахистката терористична организация, за организирането на опита за преврат. 

С президентски указ 15 юли бе обявен за официален празник на Турция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ