Отварят за посетители зоопарка и Столичната библиотека

Отварят за посетители зоопарка и Столичната библиотека

Отварят за посетители зоопарка и Столичната библиотека

От утре за посетители отварят врати Зоологическата градина и Столичната градска библиотека на София, заедно с филиалите ѝ в районите "Сердика", "Люлин" и "Студентски". Читателите ще имат възможност да посетят заемните, но няма да ползват читалните на библиотеката. От 18 май ще заработи Музеят за история на София, а на 19 май и Столичната градска художествена галерия. Посещенията се разрешават със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова. 

Столичната община заедно със свои партньори ще предостави на софийските артисти 20 сцени на открито за представления и концерти. На тях ще се допуска провеждането на събития със заетост на местата до 30 на сто от максималния обичаен капацитет, с цел гарантиране на физическа дистанция.

На 14 май от 20.30 ч. театър "София" ще открие сезона на външната си сцена "Арена" със спектакъла "Апетит за череши".

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, в парка на Военната академия "Г.С.Раковски", на Женския пазар, пространството край Западната порта, в парка на Националния дворец на културата и други.

Осемнайсет постоянни или мобилни сцени на открито има и в различните райони на София, а множество културни събития ще се организират и край общинските културни институти, като се адаптира парковата среда. На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в парка "Врана" от години се провеждат впечатляващи музикални събития.

През двата месеца на извънредно положение течеше процедура по прием на проекти за тази програма, като в дирекцията "Култура" са постъпили 17 предложения, включващи културни формати на открито - поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца - образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления. 

Обсъждат се възможностите за реализиране на автокина на открити локации в столицата, съобщават от общината.


 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ