Бразилия временно забрани законното изгаряне на растителност за разчистване на земи

Бразилия временно забрани законното изгаряне на растителност за разчистване на земи

Бразилия забрани повечето законни форми на използване на огън за разчистване на земи, с цел борба с пожарите, опустошили части от Амазония, предаде Асошиейтед прес.

Указът, с който се въвежда забраната със срок 60 дни, беше подписан вчера от президента Жаир Болсонаро след международни критики за неговия подход за справяне с екологичната криза. Двумесечният период съвпада със сухия сезон, когато обикновено се палят пожари.

Указът позволява използването на огън в някои случаи, включително когато това се смята за полезно за растителността и ако огънят бъде запален от местни жители, които се занимават със земеделие, за да се прехранват, информира БТА.

Не е ясно доколко ефективно бразилската държава може да наложи спазването на 60-дневната забрана, отбелязва АП.

В Парагвай междувременно излетя първият самолет за борба с пожарите, опустошаващи Амазония, финансиран с отпуснатата от Г-7 финансова помощ, съобщи Франс прес, цитирайки френското президентство.

Летателният апарат ще бъде използван за борба с пожарите в Парагвай в координация с Чили.

Очакваше се часове по-късно в региона да започнат да излитат и други самолети за борба с пожарите, много от които ще се насочат към тежко засегнатата Боливия.

Първоначалната оценка на нуждите на страните от Амазония показа, че трябва да бъдат наети самолети за борба с пожарите, които да изливат вода в горящите райони. В понеделник Г-7 обяви, че отпуска спешна финансова помощ от 20 милиона долара. Операцията се координира от Чили.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ