Френски бизнесмен предлага да плаща глобите за носене на бурки в Дания

Френски бизнесмен предлага да плаща глобите за носене на бурки в Дания

Френски бизнесмен предлага да плаща глобите за носене на бурки в Дания

Френският бизнесмен от алжирски произход Рашид Неказ заяви, че поддържа предложението си да плаща глобите, наложени в Дания по силата на новата забрана за носене на обществени места на ислямско було, закриващо изцяло лицето, предаде ДПА, цитирайки датски медии.

Роденият във Франция активист и предприемач каза пред в. "Берлингске", че планира да посети Дания следващия месец, за да плати глобите, наложени след влизането в сила на забраната за носене на бурки на 1 август, предава БТА.

В имейл до датския ежедневник Неказ добави, че лично той се противопоставя на никаба, но защитава "правото да се носи никаб, както и правото да не се носи никаб".

Никабът е було, закриващо изцяло лицето с дупки за очите. Хиджабът е кърпа за глава, за която въведената в Дания забрана не важи, отбелязва ДПА.

Агенцията припомня, че Неказ вече е плащал глоби в други европейски страни, включително Франция и Белгия, които въведоха аналогични забрани за носене на обществени места на дрехи, закриващи изцяло лицето.

Първата глоба в Дания бе наложена в петък. 28-годишна жена беше глобена с 1000 крони (156 долара) за носене на никаб в супермаркет в град Хорсхолм.

При повторно нарушаване на забраната може да бъдат налагани и по-високи глоби.

Според Мартин Хенриксен от Датската народна партия, която отдавна се бореше за въвеждане на забраната, ако Неказ плати глобата, сумата трябва да се смята за доход и глобената жена да бъде обложена със съответните данъци, съобщи агенция Рицаус бюро.

Датското правителство трябва да обмисли въвеждането на присъда до 14 дни затвор за повтарящи се случаи на нарушаване на забраната, призова Хенриксен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ