Италия продължава да "гори", само днес - нови 6153 заразени

Италия продължава да гори, само днес - нови  6153 заразени

Италия продължава да "гори", само днес - нови 6153 заразени

Италия обяви нови 6153 случая на коронавирус, с което общият брой заразени в света надхвърли 500 000, предаде Асошиейтед прес.
Броят на починалите в Италия се увеличи с 662 души и достигна 8165, съобщи днес Агенцията за гражданска защита, чийто шеф и говорител на кризисния щаб Анджело Борели вчера се оттегли за лечение след като прояви признаци на зараза с COVID-19.
Изглежда обаче, че има грешка в данните на агенцията, защото тя не съобщи за смъртни случаи в област Пиемонте, която е сред най-засегнатите.
Властите в Пиемонте казаха, че 50 души са починали в областта за последните 24 часа, пише БТА.
Общо заразените в Италия са 80 539. От тях 10 361 са се възстановили напълно.

По-рано днес Ройтерс предаде, че италиански експерти са започнали проучване дали необичайно високият брой на случаите на тежка пневмония и грип в Ломбардия през последното тримесечие на миналата година не е сигнал, че новият коронавирус може да се е разпространил от Китай по-рано, отколкото се смяташе досати.
Адриано Декарли, професор по епидемиология и медицинска статистика в университета на Милано, разкрива, че е имало значително повече хоспитализирани с пневмония и грип в района на Милано и Лоди от октомври до декември миналата година. Той не даде точни числа, но каза, че в болница са постъпили "стотици" повече в два от най-засегнатите градове в Ломбардия, като някои от тях са починали, посочва Ройтерс.
Декарли преглежда болничните регистри и друга клинична информация за тези пациенти, за да провери дали епидемията от Ковид-19 не е започнала още тогава в Италия и защо толкова дълго е останала неидентифицирана. Така картината ще е по-ясна, ако това е втора вълна на болестта, смята той.
Според Световната здравна организация новият коронавирус и дихателното заболяване Ковид-19, което предизвиква, са били непознати, преди за тях да бъде съобщено през декември миналата година в Ухан, Централен Китай.
Други експерти се съмняват вирусът да е циркулирал в Европа преди януари. Пол Хънтър от университета на Източна Англия опонира, че ако италианските специалисти не могат да докажат хипотезата си с проби от пациенти, нe трябва да се обръща внимание на твърдението им.
Някои съобщения в научни списания карат специалистите да се съмняват, че новият коронавирус може да се е появил в Китай още през октомври миналата година

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ