Кипър насърчава използването на повече електромобили

Кипър насърчава използването на повече електромобили

Пощенските служители в Кипър се качват на електрически мотоциклети, държавният автопарк се подменя с електроколи. Значителни промени в транспорта в страната предстоят с обявената от правителството амбициозна програма за насърчаване на използването на електрически превозни средства.

До 2 години правителството заменя мотоциклетите и мотопедите на обществени служби в Кипър с електрически, включително 100% от използваните в системата на кипърските пощенски услуги. Ще бъдат закупени 28 електрически автобуса за обществения пътнически транспорт, предава БНР. 

"Кипър се стреми електрическите превозни средства да представляват 25% от новите регистрации до 2030 г., а в същия период всички новозакупени държавни превозни средства да бъдат електрически", съобщи министърът на транспорта Янис Карусос.

В момента в страната са регистрирани малко над 200 електрически превозни средства, а целта е до 10 години те да са около 36 000.

За постигането на тези цели за електронна мобилност в Националния план за възстановяване и устойчивост са предвидени близо 39 млн. евро, посочи министърът. 

30 млн. евро ще бъдат дадени като стимули за закупуването от частни лица и фирми на електрически коли, мотопеди, мотоциклети и велосипеди.

Над 4 млн. евро са предвидени за инсталиране на 1000 зареждащи станции в публично достъпни места, които трябва да са готови до 5 години.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ