Кметът на Мариупол се опасява от хуманитарна катастрофа. Иска пълна евакуация на града

Кметът на Мариупол се опасява от хуманитарна катастрофа. Иска пълна евакуация на града

Южният украински град Мариупол е на ръба на хуманитарна катастрофа и трябва да бъде изцяло евакуиран. Това заяви кметът Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс. 

Около 160 000 цивилни все още са били блокирани в града, уточни той. 26 автобуса са чакали да евакуират част от тях, но руските сили не се съгласили да им осигурят безопасно преминаване. „Руската федерация си играе с нас. Ние сме в ръцете на нашествениците“, каза той.

Русия отрича да е нападала цивилни и обвинява Украйна за многократния неуспех да се споразумеят за безопасни коридори за хванатите в капан граждани.

Мариупол е възприеман като един от стратегически най-важните градове за руските сили да създадат мост между Крим, анексиран от Москва 2014 година и двата сепаратистки анклава в източната част на Украйна, предава БТА. 

Украйна обяви, че днес няма планове да се опитва да създава хуманитарни коридори, където и да е днес в страната поради страх от руски атаки.

„Нашето разузнаване докладва за възможни „провокации“ от страна на окупаторите по хуманитарните коридори. Така, от съображение за обществена сигурност, ние няма да отваряме никакви хуманитарни коридори днес“, каза вицепремиерът Ирина Верешчук.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ