Въоръжен държа 6 часа заложници в магазин на Apple в Амстердам, сред тях и българин 

Въоръжен държа 6 часа заложници в магазин на Apple в Амстердам, сред тях и българин 

Въоръжен държа 6 часа заложници в магазин на Apple в Амстердам, сред тях и българин 

27-годишен въоръжен мъж държа шест часа заложници в магазин на Apple в центъра на Амстердам. Нападателят, който е искал откуп, беше обезвреден късно във вторник, предаде Франс прес.

По време на заложническата драма нападателят се е свързал с полицията и е поискал 200 млн. евро в криптовалута и безопасно напускане на магазина. Заплашвал е да се взриви и изпратил снимка на регионалния телевизионен оператор AT5, на която се вижда, че носи нещо, което изглежда като жилетка-бомба. 

Преди обезвреждането на нападателя няколко души успели сами да напуснат магазина, включително и 44-годишен българин. От полицията похвалиха българина, че е реагирал бързо и се е измъкнал, когато е била доставена вода по искане на похитителя, с което е помогнал за по-бързото залавяне на въоръжения мъж. 

Нападателят е бил арестуван, след като побягнал от сградата малко преди полунощ българско време в преследване на избягалия българин и бил блъснат от кола на силите на реда. Той е откаран в болница с критични наранявания, но преди това робот го е огледал, докато лежал на улицата, за наличие на експлозиви. Полицията не съобщава нищо за състоянието му, нито какви са били мотивите за действията му.

"Ние сме невероятно благодарни, че нашите служители и клиенти в Амстердам са в безопасност след това ужасяващото преживяване. Бихме искали да благодарим на местните служители на реда за изключителната им работа и за продължаващото разследване. Нашите екипи и клиенти предприеха бързи действия и показаха невероятна сила и решителност, и ние сме много благодарни за подкрепата и грижата, които си оказаха един на друг при такива трудни обстоятелства", посочват от Apple в изявление по повод на заложническата ситуация.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ