3 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

3 неща, които трябва да направите, преди да навършите 30

Когато сте на 20 и няколко години, няма как да знаете какво ви очаква в недалечното бъдеще. Дори и обаче да не знаете името на бъдещата си половинка или да сте наясно с обратите, които ще ви поднесе вашата кариера, едно нещо е сигурно – в живота ви ще има трудни моменти.

Дори животите на най-щастливите хора са обсипани с разочарования, провали, вътрешни съмнения и външни препятствия. Човек няма как да избегне напълно неприятните преживявания, така че най-доброто нещо, което може да направите, е да се научите как да се справяте с тях възможно най-рано.

Как може да постигнете тази цел? Психологът Ник Уигнал споделя няколко съвета за изграждане на психическа устойчивост под формата на писмо до по-младото си Аз.

„Нямаме много контрол върху това кога и как в живота ни ще се случи трагедия, както няма и контрол върху гените, които сме наследили, или върху семейството, от което сме отгледани. Имаме обаче контрол върху ума и навиците си“, пише Уигнал.

Култивирайте силни убеждения, които не следвате сляпо

Основателят на Amazon Джеф Безос и множество други умни инвеститори и изследователи вярват, че „силните убеждения, които човек не следва сляпо“, са от ключово значение за разкриването на пълния потенциал на всеки. Уигнал твърди, че същата тази интелектуална смиреност и готовност за промяна на мнението въз основа на нови доказателства прави човек по-устойчив психически.

„Не се страхувайте да култивирате и защитавате вашите убеждения със страст и сила. Имайте смелостта да заемете позиция и да се борите за това, в което вярвате.“, съветва Уигнал по-младото си Аз. „Имайте обаче нужното смирение, за да разберете, че не знаете всичко. Животът продължава, условията се променят и се появява нова информация – независимо дали това ви харесва, или не. Бъдете готови да приемате нови факти и да коригирате предишните си разбирания. Не може да принудите реалността да се съобразява с вашите убеждения“, добавя той.

Не бягайте от емоциите

Може да живеете 100 години и никога да не се научите да управлявате емоциите си. Отричането или отбягването на емоциите просто не работи. Вместо това, трябва да се научите да приемате емоциите си, но и да не им позволявате да ви контролира.

„Знаете ли какво разделя хората, които са наистина велики от онези, които са просто добри? Способността да управляват емоциите си ефективно“, казва Уигнал.

„Да признавате емоциите си означава да сте готови да ги адресирате, вместо да ги потискате и да опитвате да не им обръщате внимание. Това означава да осъзнаете, че независимо колко болезнени или неприятни могат да бъдат, емоциите не са лоши или опасни. Те не са вируси, които трябва да бъдат елиминирани. В действителност те са ценни пратеници, които носят важна информация. Научете се да приемате емоциите си и те ще започнат да работят за вас, вместо срещу вас“, обяснява Уигнал.

Научете се да медитирате

Да, вероятно сте чували многократно, че медитацията е полезна. Причината толкова много хора да го повтарят е, че това е истината. „Това е най-добрият начин да укрепите способността си да контролирате вашето внимание. Способността, да управлявате вниманието - да бъдете фокусирани върху  едно нещо за продължителен период от време, или пък да освободите ума си от мисли или модели на мислене, които са непродуктивни, е абсолютна суперсила“, казва Угнал.

Научете се да правите тези неща преди да навършите 30 и ще си изградите по-устойчива психика, която ще ви помогне да се справите със всички препятствия, с които ще се сблъскате. Ако сте пропуснали влака и сте на малко по-зряла възраст, не се отчайвайте, защото никога не е твърде късно да култивирате тези навици.

………………….

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ