5 любими книги на Илон Мъск

5 любими книги на Илон Мъск

5 любими книги на Илон Мъск

Един от навиците, които предприемачът Илон Мъск развива още от детските си години и продължава упорито да следва и до ден днешен, след като записа името си в историята, е четенето на книги.

Миналата седмица основателят на SpaceX и Tesla и екипът му успешно изпратиха до Международната космическа станция първия частен космически кораб. До това свое постижение Мъск изминава дълъг път, който включва литературни произведения, формиращи възгледите му за света и плановете му за бъдещето. Вижте част от тях.

„Властелинът на пръстените“ на Дж. Р. Р. Толкин

Според изданието The New Yorker детството си Мъск е прекарвал в четене на фантастика, а книгата „Властелинът на пръстените“ е изградила представата му за неговото собствено бъдеще. „Героите в книгите, които чета, винаги са се чувствали длъжни да спасят света“, споделя той.

„Пътеводител на галактическия стопаджия“ на Дъглас Адамс

Предприемачът споделя, че между 12 и 15-годишна възраст е имал „екзистенциална криза“, откривайки трудовете на Фридрих Ницше, Артур Шопенхауер и други философи.

След това попада на книгата „Пътеводител на галактическия стопаджия“, в която суперкомпютър открива, че „отговорът“ на смисъла на живота е числото 42, но въпросът е неизвестен. „Ако можеш да формулираш правилно въпроса, тогава отговорът е лесната част. И така, когато разберем Вселената, тогава по-добре ще знаем какви въпроси да задаваме“, коментира Мъск.

„Бенджамин Франклин: Американски живот“ на Уолтър Айзъксън

Мъск е казвал преди, че Франклин е един от неговите герои. „Той е бил предприемач. Започнал е от нищото“, коментира основателят на Tesla и SpaceX. Историята на един от създателите на САЩ е подобна на тази на Мъск, който израства в Претория, Южна Африка, посещава училище в Канада, а след това продължава в университета в Пенсилвания и Станфорд, за да стигне до Силициевата долина.

„От Нула до Едно. Размисли върху стартъпите или как да изградим бъдещето“ на Питър Тийл и Блейк Мастърс

В първите години от новото хилядолетие Мъск се занимава със стартъпа за разплащания X.com, който е директен конкурент на основаната от Питър Тийл PayPal, така че когато книгата е издадена, Мъск я купува, за да разгледа стартъп философията му.

„Фондацията“ на Айзък Азимов

В интервю за „Гардиън“ Илон Мъск споделя впечатленията си от трилогията на автора и колко е завладян от нея: „Уроците от историята предполагат, че цивилизацията се движи на цикли. Можете да ги проследите много назад – вавилонците, шумерите, следвани от египтяните, римляните и Китай. В момента очевидно сме в много възходящ цикъл, да се надяваме, че това ще остане така. Но може и да не остане. Може да се случат серия от събития, които да свалят технологиите на по-ниско ниво. Имайки предвид, че това е първият път от 4.5 млрд. години насам, когто е възможно човечеството да удължи живота отвъд Земята, изглежда разумно да действаме, докато прозорецът е отворен, а не да разчитаме на факта, че ще бъде отворен за дълго време.“

По материал на Business Insider

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ