Колонката на Ричард Брансън: Пресегнете се към небето, стъпили здраво на земята

Колонката на Ричард Брансън: Пресегнете се към небето, стъпили здраво на земята

Въпрос: Започвам нов бизнес за производство и продажба на киноа. Има много трудности и разходи, свързани с това начинание. Моят въпрос към вас е: Какво бихте направили, ако бизнесът, който искате да започнете, е подвластен на толкова много променливи, които трябва вземете предвид, включително да имате втора стабилна работа, за да се издържате? Мислите ли, че решението ми да напусна работа и да започна да се занимавам само с бизнес е отговорно? Приятелката ми веднъж ми каза, че светът има нужда от повече хора, които обичат работата си.

Гонсало Кастро, Чили

Отговор: Гонсало, преди всичко, абсолютно съм съгласен с твоята приятелка. Много хора отделят повече време на работата, отколкото на която и да е било друга дейност. Ако не сте щастливи на работното си място, вие пропилявате живота си. За да стана светът по-добро място за живеене, той има нужда от повече хора, които обичат своята работа.

Представи си за миг свят, изпълнен с хора, които се занимават с работа, която обичат. Този свят би бил корено различен от нашия. Любовта към работата, обикновено води до по-големи успехи, които от своя страна допринасят за създаването на повече работни места. Когато започвате бизнес, вие създавате нещо, което тепърва ще се развива, расте и обновява. Предприемачеството играе толкова положителна роля за развитието на света, именно защото, хората, които са му се посветили работят за себе си и правят това, което обичат.

Така че, когато ме попита дали започването на собствен бизнес е отговорно, мисля, че знаеше какъв ще бъде моят отговор: Трябва да следваш мечтите си.

Разбира се, ваежно да обърнеш особено внимание на трудностите, които може да дойдат с новия бизнес. Обмисли ги, заедно с разходите, за които спомена по-горе, и ги анализирай детайлно един по един. Създай прост списък, който да съдържа всяко възможно препятствие и конкретната стратегия за неговото преодоляване.  След като направиш това, различните аспекти от начинанието ще изглеждат по-лесно управляеми.  

След това, направи още един списък с всички възможности за растеж на бизнеса за производство и продажба на киноа, като отделиш не по-малко време за изброяване на плюсовете от бъдещата работа. Мисля, че това упражнение трябва да ти е забавно!

Предвид факта, че се занимаваш с отглеждането на висококачествени продукти на местно ниво, трябва да се запиташ: „Как най-добре мога да популяризирам тази информация и да създам търсене за моя продукт? Има ли други регионални пазари извън Чили, където киноата е особено популярна?

От този тип са въпросите, които си задаваме във Virgin от пет десетилетия насам. Ето един пример: Virgin Mobile, нашата телекомуникационна компания, която започна като мечта на лист хартия, днес предлага мобилни услуги в много страни по света, включително в Чили.

Когато за първи път дискутирахме възможността за изграждане на бизнес за мобилни услуги, ние също бяхме изправени пред голям брой трудности, които трябваше да преодолеем. Основната пречка бе инфраструктурата. Просто нямаше начин да се конкурираме с гигантите в индустрията, които разполагаха с развити телекомуникационни мрежи. Освен това, те биха били по-склонни да гледат на нас като на заплаха за техния пазарен дял, отколкото като на партньори, с които да създадат нещо ново и различно. Отгоре на всичко, ние имахме ограничени познания в областта и вниманието на екипа ни беше разделено между различните бизнес начинания на компанията.  

Вместо обаче да мисля за негативните страни на проекта, аз се фокусирах върху положителните. По това време, пазарът на мобилни услуги беше един от най-бързо развиващите се на планетата, но все още имаше много фирми, които се възползваха от незнанието на клиентите.  Пазарът беше готов за промяна и аз вярвах, че Virgin е марката, която може да я донесе. Вярвах, че има  възможност да  намерим компания, с която да си сътрудничим, за да създадем нов бизнес модел и бях сигурен, че може да открием хора, които знаят повече от мен и имат съответния опит и мотивация, да създадат нещо ново и да управляват ежедневен бизнес.  

Предложението ни беше отхвърлено от всеки потенциален доставчик на мрежови услуги, докато от One2One не казаха „да“. Заедно с тях стартирахме услугата „pay-as-you-go”, създавайки първия виртуален мобилен оператор в света. Компанията ни бе уникална за времето си и нашият модел на работа все още се използва по целия свят.

Когато виждаме възможности там, където другите виждат непреодолими пречки, ние не пренебрегваме рисковете, а ги приемаме и се сблъскваме директно с тях. След това опитваме да внесем промяна на пазара и да продължим работата си с усмивка и грижа за нашите клиенти. С други думи, ние се пресягаме към небето, стъпили здраво на земята.

Няма причина и ти да не може да направиш същото, Гонсало. Пожелавам ти късмет в начинанието!

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: Richard.Branson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ