Реч, реч, реч!

Реч, реч, реч!

Започнах публичната си кариера като нервен интроверт без абсолютно никакъв предишен опит. Първата ми презентация на живо беше на круизен кораб на Дисни в театър, в който имаше 800 гости (и един изпаднал в паника водещ). Честно казано помня много малко за първата презентация, но си спомням огромния страх преди да започна да говоря и силното облекчение, когато приключих. Публичното говорене не беше естествен талант за мен. Затова можете да бъдете сигурни, че когато кажа, че можете да преодолеете страха си и да станете не просто компетентен оратор, а отличен, това е абсолютно вярно. Ако аз мога да го направя, определено можете да го направите и вие, казва Кристи Карътърс в статия за entrepreneur.com.

Има някои трикове и техники, които Кристи е научила през годините, които направиха целия процес по-лесен и по-малко стресиращ. Ето какво според нея можете да използвате, за да направите публичното говорене приятно преживяване.

Запознайте се добре със своя доклад

Най-голямото препятствие за страха за повечето хора е, че ще забравят това, което е трябвало да кажат. Така че, запишете го, практикувайте го, напишете го отново в още по-кратка форма, практикувайте и повторете. Упражнявайте се върху доклада, докато имате само две или три думи за всяка точка, които ще ви водят през цялата ви презентация.

Вижте кое е мястото, откъдето ще говорите

Неизвестното е страшно. Колкото повече знаете, толкова по-добре подготвени ще се чувствате. Разберете колкото можете повече неща за мястото преди датата на изказването. Вижте снимки на стаята, вижте дали има стъпала до сцената или подиум за вашите бележки. Това ви помага да сте подготвени и да премахнете част от тревогата.

Проверете кой ще ви представи и как 

Няма нищо, което да ви отхвърли от играта по-бързо от това да се наложи да се качите на сцената, след като някой е дал грешна информация за вас или за това какво ще говорите.  Затова не забравяйте да изясните кой ще ви представя и да дадете на човека точни бележки за това как да въведе това, за което говорите, и всички подробности, които да сподели за вас, включително как да произнесе името ви, ако е сложно.

Разберете каква е аудиторията ви 

Това е ключът към представянето на страхотна презентация. Дори ако материалът, който споделяте, е почти един и същ всеки път, знанието пред кого говорите ви позволява да добавяте подробности, които да ви помогнат да се свържете с тях и да премахнете всяка информация или препратки, които може да не са подходящи за тази конкретна група. Това също така ви помага да създадете връзка с хората, която поддържа вашето представяне на ниво.

Визуализирайте представянето си 

Елитните спортисти визуализират своето състезание от началото до края стотици пъти преди самия турнир. Това им помага да изградят увереност, да предвидят възможни проблеми и да убедят ума си, че когато влязат в истинското състезание, победата е почти гарантирана. Същото важи и за вас и вашата презентация. Представете си, че се качвате на сцената, подреждате бележките си, вземате микрофона и благодарите на домакина и публиката за топлото посрещане. Представете си всяка стъпка от пътя от началото до края. Визуализирайте възприемчивата публика, аплодисментите и увереността, която ще имате, докато говорите с усмихнатата тълпа.

Време

Уверете се, че знаете точно колко ще продължи вашата презентация, ако не искате да преминете през половината си презентация набързо, когато установите, че сте почти изчерпали времето. Вземете таймер и представете доклада си на глас, сякаш наистина го представяте пред публика. Говорет много по-бавно, отколкото четете, за да предвидите колко време ще ви е нужно при презентацията на живо.

Намерете приятелско лице 

Винаги се опитвам да пристигна на моите презентации 15 минути по-рано, за да мога да сляза пред сцената и да разговарям с някои от гостите, седнали там. Идеята е да се изгради връзка и да се създадат няколко фенове на първия ред, така че когато се качите на сцената и сте нервни, да имате няколко души, върху които да се съсредоточите, които ви се усмихват и ви аплодират. Това повишава увереността ви.

Без значение какво се случва, разполагате само с броени минути

Това е тайното оръжие за онези времена, когато нещата могат наистина да се объркат. Просто продължете и каквото и да се случи, в края на вашия период от време, презентацията ще е приключила. 

Допуснатите грешки обикновено ги забелязвате само вие

Познавате материала - реда, в който трябва да го представите и коя дума сте искали да използвате, когато сте се объркали, но публиката не го знае. Така че продължете без да мислите повече за тази грешка. Ако продължавате да мислите за допуснатата грешка, ще се разсейвате и ще направите още повече грешки. Така че просто продължете напред.

Запишете се

Това е изключително полезно за подобряване на вашето представяне. Всички ние имаме словесни тикове, за които дори не осъзнаваме, че имаме, като хм и ах или други думи, които често използваме. Имаме и жестове, движения и физически тикове, които ще разсейват аудиторията ни. Най-добрият начин да уловите и поправите уникалните си словесни и физически тикове е да се запишете. Така ще видите какво можете да подобрите във вашето представяне, както и ще коригирате части от презентацията си, които може да не са много ясни. 

Може би най-важният съвет от всичко е просто да започнете да го правите. Най-добрият начин да се подобрите в публичното говорене е да придобиете опит и да говорите пред хората. Така че възползвайте се от възможностите, когато се появят, за да развиете уменията си. Вече имате всичко необходимо, за да станете завладяващ оратор, така че започнете още от днес. И не забравяйте, че никой не може да разкаже вашите истории като вас самите.

Източник: Кристи Карътърс, сътрудник на мрежата за лидерство на предприемачи, в статия за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ