Най-често срещаните слабости в лидерството

Най-често срещаните слабости в лидерството

Най-често срещаните слабости в лидерството

Ако попитате повечето собственици на бизнес кой е единственият ограничаващ фактор, който ги предпазва от растеж, те най-вероятно ще кажат нещо за липсата на възможности или липсата на квалифицирани клиенти за продажби. Но за повечето това всъщност не е вярно. Единственият ограничаващ фактор за растежа на бизнеса им често се дължи на липсата на лидерство или липсата на внимание на лидерството.

Ако на вашата компания липсва добър лидерски екип, това затруднява да се възползвате от възможностите, които се появяват, и да действате съответно върху тях. За да растете с темповете, които искате, трябва да имате екип от лидери и мениджмънт, който е с по-голяма квалификация и способности, отколкото имате в момента.

Като имате предвид всичко това, знаете ли какво струва липсата на лидерство както количествено, така и качествено, на вашата организация? След като определите колко ще загубите, е време да се съсредоточите върху слабите места в стратегията си за лидерство и да работите за подобряване на тези области.

Ето някои от най-често срещаните слабости в лидерството, които открих през последните 25 години бизнес коучинг, казва Давид Финкел в статия за Inc.com: 

 • Липсва ви ясна визия, цели и обща стратегия за вашата компания, отдел или екип.
 • Екипът ви не разбира вашата визия, цели или стратегия. Може да ги имате, но те не са били съобщени ясно и ефективно на целия ви екип. Това причинява липса на съгласуваност и неефективност във вашия бизнес.
 • Имате едно или повече обичайни поведения, които подкопават представянето ви като лидер.
 • Трудно се освобождавате от контрола. Изгоряли сте толкова много пъти в миналото, че сте склонни да правите нещата сами.
 • На вашата компания й липсва лидерско внимание. Ако имахте повече лидери, бихте могли да се възползвате от толкова много от изобилните възможности за развитие на вашия бизнес.
 • Избягвате тежки разговори и конфронтации. Или се потапяте в тези ситуации, но не го правите тактично или добре.
 • Екипът ви има проблем с отношението. Те знаят какво да правят, но по някаква причина (например липса на мотивация) просто не се представят както трябва.
 • Вашият екип ви възприема погрешно. Те интерпретират вашето поведение и комуникация по негативен начин.
 • Екипът ви не носи отговорност. Те пропускат срокове, а неизбежните грешки са ви стрували много. Загубили сте клиенти. Изпаднали сте в неудобни ситуации, в които трябва да поправите нещата.
 • Всички, които управлявате, продължават да се връщат при вас, за да получат вашето мнение. Понякога имате чувството, че вършите работата си плюс тази на много други хора.
 • Настоящите ви мениджъри просто още не са узрели като лидери. Те искат да свършат добра работа, но им липсват умения и опит, за да бъдат страхотни мениджъри в момента.

Отнася ли се някоя от тези области за вас? Ако отговорът е "Да" за повече от една от изброените точки, започнете да работите за подобряване в областите, които се нуждаят от работа. 

Източник: Давид Финкел автор на "Формулата на свободата: как да успеете в бизнеса без жертване на семейството, здравето или живота", за Inc.com

Превод и редакция: Нели Тодорова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ