Предизвиквай и насърчавай!

Предизвиквай и насърчавай!

Предизвиквай и насърчавай!

Способността на човек да влияе е едно от най-съществените умения за лидерите на всяко ниво. Много от нас предполагат, че способността на индивида да влияе върху останалите, се дължи на увереността, интелекта и харизмата му. Реално обаче всички имаме тази способност и, ако искате да усъвършенствате способността си да влияете, ето седем ключови стъпки, за да станете майстор в убеждаването. 

Изградете доверие и бъдете последователни 

Една от ключовите грешки, които хората често правят, е да мислят, че влиянието може да бъде епизодично. В книгата "Психология на убеждаването" авторът Робърт Чалдини подчертава, че е от съществено значение е да изградите солидна връзка и истинска загриженост за даден човек, преди да се опитате да го насочите към определен резултат. Трябва да действате автентично, като демонстрирате, че сте надеждни и че вашата основна цел е да помогнете.

Свързвайте се емоционално с човека отсреща

За да бъдете напълно ангажирани, трябва да слушате повече и говорите по-малко. Като активен слушател, вие получавате представа за това, което движи другия човек емоционално. След като разберете емоционалните фактори, управляващи неговото мислене, можете да демонстрирате, че ги разбирате и разговорът ви ще продължи. Ако изглеждате разсеяни, неискрени или загрижени за себе си, ще загубите човека насреща си от самото начало. Както Наполеон Хил формулира в своята книга "Мисли и забогатявай", продажбата и убеждаването са пренасянето на емоция. 

Разберете основните му ценности

Въпросите убеждават по-силно от всяка друга форма на словесно поведение. Колкото повече питате, толкова по-успешно ще бъде взаимодействието. Преди да можете да мотивирате някого, трябва да разберете основните му ценности и движещи сили. Надяват ли се да направят промяна в света, да спечелят възхищението на своите връстници или да развият кариерата си? Какво е основно за тях? Какво преживяват в живота си? Чудесен начин да направите това е да им зададете поредица от отворени въпроси, след което да продължите с "защо?" много пъти. Основният отговор никога не идва от първоначалната заявка, така че задълбочете въпросите си. Не забравяйте, че хората правят нещата по своите собствени причини. Трябва да отделите време, за да разберете напълно мотивацията им на най-дълбокото ниво. Познаването на същността на даден човек ще ви даде по-голямо влияние. 

Възпитавайте и насърчавайте 

Най-влиятелните хора стимулират предимно другите чрез преподаване. Хората слушат по-ефективно, когато ги научите как да правят по-добър избор, как да се справят с проблемите и как да мислят за живота и обстоятелствата си по конструктивен и самоподдържащ се начин. Най-убедителният начин за преподаване на урок е вдъхновението чрез разказване на истории, метафори и аналогии. Преведете ги през относителни емоционални преживявания, но ги насърчете да поемат ръководната роля при оформянето на резултата и да открият отговорите сами. Най-лесният начин да убедите някого е като му помогнете да убеди себе си.

Потвърдете подозренията и признайте възраженията

Първо и най-важното, никога не карайте другия да греши. Веднага щом нараните намерението му, той ще се задейства и вие ще загубите. Ако има някакъв елемент на истина във всяко подозрение, изправете се пред него. Никой не може да изложи вашите слабости в по-добра светлина от самите вас. Това също ще ви позволи да разрешите тяхното безпокойство преди да им дадете възможност да възразят.

Хвалете пищно, но искрено

В "Как да спечелим приятели и да влияем на хората" авторът Дейл Карнеги подчертава колко е важно да направите комплимент на човека, когото се опитвате да убедите. Накарайте го да се чувства важен и покажете възхищение, но винаги го правете искрено. Всеки човек търси искрена похвала. Но имайте предвид тънката граница между аплодисменти и ласкателства.

Предизвиквайте и насърчавайте 

Хората, които имат най-голямо влияние, обикновено са тези, които постоянно ни насърчават да станем по-добри версии на себе си. Като ни предизвикват да повишим стандартите си, да се учим от провалите, грешките и неуспехите и да ни убедият да демонстрираме безупречен характер пред несгодите. Те виждат кои сме способни да бъдем, какво можем да постигнем и ни вдъхновяват да се издигнем до нивото на нашите истински способности. Нищо не мобилизира вниманието ни или зарежда с енергия по-добре от предизвикателство, което изисква да разширим знанията си, да повишим уменията си и да подобрим способността си да достигнем друго ниво на успех. Каквато и да е вашата цел, независимо дали искате да накарате другите да направят нещо, да променят нещо, да бъдат нещо, да купят нещо или да повярват във вас, трябва да подходите към разговорите си с тези важни стъпки. 

Източник: Фара Смит, собственик на Farrah Smith Coaching за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред