Стъпки към промяната

Стъпки към промяната

Стъпки към промяната

Смятате ли, че хората не могат да се променят? Все повече психологически изследвания оспорват това убеждение. Ако сте решили, че трябва да промените някои неща в себе си или искате да помогнете на близък човек да направи същото, тези осем съвета, събрани от последни психологически проучвания, може да са ви от полза.

Първите четири стъпки се отнасят за това как да предизвикаме промяна в себе си. Следващите  –  как можете да помогнете на хората около себе си да се променят към по-добро.

1. Себеутвърждението отваря ума към промяна

Когато човек получава съвети, как да се промени, обикновено автоматично приема защитна позиция, опитвайки да оправдае настоящото си поведение. Едно много просто упражнение обаче може да помогне за отваряне на нагласата към промяна на поведението. Това упражнение, известно като „себеутвърждение“ се състои просто в това да мислите, какво е важно за вас – може да е семейството, работата, религията, каквото и да било, което има смисъл за вас. Когато хората се чувстват себеутвърдени, за тях е по-лесно да приемат възможността за промяна.

2. Нагласа за растеж

Убедеността, че е възможно да растем и да се развиваме, е съществена стъпка към осъществяване на промените. Учени са установили, че юношите, които вярват, че хората се променят, се справят по-добре с предизвикателствата на гимназиалния живот. В допълнение учените са открили, че онези, които по-силно подкрепят идеята, че хората могат да се променят, се радват на:

  • По-малко стрес;
  • По-малко тревожност;
  • Чувстват се по-добре в кожата си;
  • Са в по-добро физическо здраве.

Психолозите наричат това убеждение „нагласа за растеж“.

3. Може ли наистина да промените характера си?

В последните 15 години психолозите променят гледната си точка относно невъзможността човешкия характер да се промени. Нови свителства показват, че хората се променят, дори за периоди от по две години. Наистина степента на промяна за тези две години е еквивалентна на други демографски променливи като семейно положение, професия и доход.

4. Просто кажете „Стига“

Възможно е целенасочено да „забравите“ дългогодишни навици, сочат експерименти, проведени наскоро в Регенбургския университет в Германия. Те открили, че когато човек се улови в някой вреден навик и си каже да го забрави оттук нататък, това наистина помага.

5. Три стъпки да помогнете на някого да се промени

  • Първо, човек трябва да е отворен към възможността за промяна. Определени поведения и схеми на мислене са се формирали в продължение на години и хората често са готови да бранят навиците си.
  • Второ, трябва да бъдем топли и подкрепящи към хората, на които искаме да помогнем да се променят. Трябва да помним, че ние сме отзивчиви приятели, който се интересуват от добруването на другия, но въпреки това го приемаме такъв, какъвто е.
  • Трето, помогнете на другия да развие себесъзнание. Основна характеристика на навиците е, че хората ги изпълняват несъзнателно и ги повтарят в едни и същи ситуации.

Ключова стъпка в разпознаването на един навик е да се идентифицира ситуацията, в която се случва. Можем да помогнем на другите хора да осъзнаят ситуациите, като внимателно им посочим ка,кво според нас провокира въпросния навик.

6. Оставете хората да се убедят сами

Да убедим някого в нещо е толкова трудно, колкото и да променим поведението му. Но един полезен съвет е да използваме самоубеждение. Оставете другия, говорейки сам да достигне до вашата гледна точка. 

Едно скорошно изследване показва, как хората били по-убедени от една реч, когато я изнасят сами, отколкото когато просто я чуват пасивно. Това предполага, че наистина се убеждаваме по-силно, когато създаваме аргумента сами, дори и той да не е в съгласие със собствената ни гледна точка.

Същият трик работи с отношението към тютюнопушенето. Хората са по-склонни да отложат пушенето, когато самите те създадат послание срещу цигарите, отколкото когато просто го получават.

Можете ли да поощрите някого сам да се убеди в нуждата от промяна?

Прочетете целия текст на страницата на Obekti.bg.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ