Тези 6 вида музика драстично подобряват производителността

Тези 6 вида музика драстично подобряват производителността

Музиката не е само средство да се забавляваме: тя също така може да насърчи творчеството и да ни помогне да станем по-продуктивни. Слушането на музика също може да бъде терапевтично, като облекчава чувството на стрес, за да можете да се концентрирате по-добре.

Изследвания установиха, че някои видове музика могат да бъдат полезни за нас, докато работим. Други изглежда помагат при ученето и подобряват способността ни да обработваме информация. Трети помагат за блокиране на разсейващия фонов шум. Представяме ви шестте вида музика, които ще ви осигурят значително повишаване на производителността.

Класическа музика

Изследователите отдавна твърдят, че слушането на класическа музика може да помогне на хората да изпълняват задачите си по-ефективно. Тази теория, която е наречена "ефектът на Моцарт", предполага, че слушането на класически композитори може да подобри мозъчната активност и да действа като катализатор за подобряване на здравето и благосъстоянието. Различни проучвания потвърждават, че слушането на класическа музика подобрява способността на човек да решава пространствени пъзели.

Липсата на думи в музиката може да е един от факторите, тъй като песните, които съдържат текстове, са разсейващи, когато се опитвате да се съсредоточите. А класическата музика е известна с това, че успокоява, отпуска и помага за намаляване на стреса. Установено е, че този музикален жанр помага на студентите да се представят с 12% по-добре на изпитите си. Някои селекции, като "Für Elise" на Бетовен, изглежда помагат на учениците да учат по-дълго и да запазят повече информация.

Ето още няколко класически селекции, които можете да използвате, за да увеличите производителността по време на работа: 

 • Bach Classical Study Playlist
 • Classical Music for Studying: Mozart, Beethoven, Bach Study Music Playlist for Better Concentration
 • 6-Hour Mozart Piano Classical Music Studying Playlist: Great Beautiful Long Pieces
 • Vivaldi’s quick-tempo "Four Seasons"

Природна музика

Доказано е, че слушането на звуци от природата, като разбиващи се вълни или шума от речния поток, подобрява когнитивната функция и концентрацията. Звуците от природата действат най-добре, когато са успокояващи звуци, като течаща вода или валежи, докато по-силни звуци като птичи звуци и шумове на животни могат да разсейват.

Изследователи от Политехническия институт Rensselaer са открили, че естествените звуци повишават настроението и фокуса. Проучването установи, че служителите са по-продуктивни и имат по-положителни чувства, когато звуците от природата звучат на заден план, докато работят.

Това може да се дължи на факта, че звуците от природата помагат да се маскират по-разсейващите шумове, като например хората, които говорят или пишат. Изследователите са открили, че така служителите не само се справят по-добре със задачи, но и успокояващите природни звуци имат възстановяващ ефект върху когнитивните им способности.

Ето някои селекции, които да чуете:

 • Океански вълни и сърф
 • Звуци на гръмотевична буря
 • Дъжд вали
 • Течаща вода
 • Воден фонтан

Кино музика

Интензивната филмова музика може да ви накара да се почувствате, че правите нещо вдъхновяващо или важно, дори ако просто работите върху списъка си със задачи. Грандиозен, епичен саундтрак, възпроизвеждащ се във фонов режим, може да ви накара дори и при най-обикновените задачи да се почувствате така сякаш променяте света, като по този начин повишавате концентрацията и производителността ви.

Партитурите за кинематографична музика могат да дадат сила и да подобрят настроението ви. Така че, ако се чувствате уморени, опитайте се да слушате кинематографична музика в епичен стил, за да ви даде допълнителен тласък на мотивация.

Някои страхотни филмови партитури, които можете да слушате, включват:

 • “Inception” (“Начало”)
 • “The Social Network” (“Социалната мрежа”)
 • “Moon” (“Луна”)
 • “Lawrence of Arabia” (“Лорънс от Арабия”)
 • “Cloud Atlas” (“Облакът атлас”)
 • “Amélie” (“Амели”)
 • “The Bourne Identity” (“Идентичността на Борн”)

Музика за видеоигри 

Може да изглежда странно, но слушането на музика, композирана за видео игри, може да бъде чудесен инструмент, който да ви помогне да се съсредоточите. Всеки елемент от видеоиграта е проектиран да създаде подобрено игрово изживяване за всичките ви сетива, а музиката е съставена специално, за да ви помогне да се съсредоточите върху задачата си, без да се разсейвате от какофония от звуци.

Тази музика обикновено няма текстове или човешки гласове и е доста бърза, за да ви накара да продължите напред. Много от тези видеоигри включват решаване на пъзели и справяне с интензивни ситуации, така че се подлагате на симулирани стресови предизвикателства. Видеоигрите са инвестирали много ресурси в намирането на перфектния баланс на музиката, която използват.

Музиката за видеоигри е композирана по начин, който ви държи ангажирани, докато оценявате, навигирате и често си пробивате път през тези измислени светове. Тези музикални композиции може да са точно нещото, което да ви тласне напред и да ви кара да преглеждате вашите задачи и ежедневен списък със задачи.

Ето някои отлични музикални избори за видеоигри, които да проверите:

 • Battlefield One
 • Final Fantasy 7
 • The Legend of Zelda: Ocarina of Time
 • Assassin’s Creed 2
 • Halo
 • The Elder Scrolls V Skyrim 

Музика между 50 и 80 удара в минута

Някои изследвания показват, че не типът музика е важен, за да ви помогне да останете фокусирани и продуктивни, а темпото на тази музика. Проучванията са установили, че музиката с 50 до 80 удара в минута може да подобри и стимулира креативността и ученето.

Д-р Ема Грей, когнитивно-поведенчески терапевт, работи със Spotify, за да проучи ползите от определени видове музика. Тя откри, че слушането на музика, поставена в диапазона от 50 до 80 удара, поставя мозъка в алфа състояние.

Когато сме будни, обикновено сме в състояние на ума, известно като бета, повишено състояние на бдителност, при което активността на мозъчните ни вълни е между 14 и 30 HZ. Когато мозъкът ни се забави до между 7 и 14 HZ, ние сме в по-спокойно алфа състояние на ума, което ни позволява да бъдем по-възприемчиви и отворени и по-малко критични. Това е състояние на ума, което учените свързват с дейности, които включват нашето въображение, памет и интуиция, включително нашите "еврика моменти“.

Ако някога сте слушали музика, с която сте запознати, само за да се окажете потънали в мисли и изобщо да не чувате музиката, това е алфа състояние, предизвикано от музиката. 

Ето няколко песни в диапазона 50 до 80 удара в минута:

"Mirrors" by Justin Timberlake - "Огледала" от Джъстин Тимбърлейк
"Last Goodbye" by Jeff Buckley - "Последно сбогом" от Джеф Бъкли 
"The Lazy Song" by Bruno Mars - "Мързеливата песен" от Бруно Марс 
"Chasing Pavements" by Adele - "Преследване на тротоарите" от Адел

Любимата ви музика 

Когато става въпрос за справяне с проекти, от които наистина не сте развълнувани, може да ви помогне да пуснете музика, която харесвате. Проучванията показват, че пускането на любимия ви тип музика може да подобри настроението и производителността ви.

Тереза ​​Лесюк, асистент в програмата за музикотерапия в Университета в Маями, установи, че личният избор в музиката е важен, когато решавате какво да слушате, докато работите. Нейното проучване установи, че хората, които слушат любимата си музика, изпълняват задачите си по-бързо. Това обаче може да се окаже грешна стратегия, ако слушаната музика е разсейваща, като например твърде бърз ритъм или текст, който привлича вниманието.

Така че следващия път, когато се наложи да преглеждате планина от документи или да останете фокусирани върху задача, опитайте да включите любимите си мелодии.

Източник: Дийп Пател, предприемач, търговец и инвеститор, за entrepreneur.com 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ