Не казвайте „Не мога“, когато...

Не казвайте „Не мога“, когато...

Не казвайте „Не мога“, когато...

Всичко знаем за стигмата, която съвременното общество насажда около фразата „Не мога“.

Най-вероятно сте виждали многобройни мотивационни плакати или вдъхновяващи речи, в които се твърди, че няма нещо, което да не може да направим и че тази фраза пречи на нашия успех.

Въпреки всички тези мотивиращи послания,  на всички ни се случва от време на време да изречем тази толкова непопулярна фраза.

Наскоро обаче осъзнах, че в повечето случаи, когато изричам думите „не мога“, имам предвид нещо съвсем различно. Това са три случая, в които тази фраза е изключително подвеждаща и наистина може да навреди на нашите шансове за успех.

1. Когато всъщност искате да кажете: „Няма да го направя“.

Има ситуации, в които ви се предлага да направите нещо, което изцяло във вашите сили и възможности, но това не означава, че бихте приели да го направите.

Може би вашият шеф или колега иска от вас да направите нещо, което смятате за неетично или неморално. Може би ваш клиент има изискване, което никога не бихте изпълнили. Може би ваш приятел иска да скочите с парашут заедно с него, а вие бихте предпочели по-скоро да легнете в чувал пълен с огнени мравки, отколкото да скочите от самолет.   

В тези случаи „не мога“ не е фразата, която трябва да използвате. Всичко това са неща, които реално погледнато може да направите, но в крайна сметка, просто няма да ги направите.

2. Когато всъщност искате да кажете: „Не искам“.

Това изказване може да изглежда доста близко до предходното. Между двете обаче има малка, но съществена, разлика. Случаите, в които използвате „няма да го направя“ се отнасят за неща, които дори не може да си представите, че някога бихте направили, докато фразата „не искам“ е по-подходяща за нещата, с които не искате да се занимавате в дадения момент.

Може би някой колега ви е поканил да отидете на бар след работа, а вие сте се настроили да се приберете вкъщи и да си легнете по-рано. В някой друг ден може би щяхте да приемете поканата, но не и днес. Разбира се, ще потърсите по-тактичен начин да откажете поканата от едно студено и грубо „не искам“, но трябва да спрете да казвате, че не можете да направите нещо, когато вашето решение се свежда до въпрос на желание, а не на възможност.

3. Когато всъщност искате да кажете: „Страхувам се“.

Това е ситуацията, в която най-често срещаме погрешното използване на фразата „не мога“. В действителност вие не знаете дали сте способни да направите това нещо, но предпочитате да отпишете тази възможност, защото се страхувате да опитате.

Можеш ли да ръководиш този проект? Не мога.

Можеш ли да се справиш с подобна промяна в твоята кариера? Не мога.

Можете ли да спечелиш повишението, което се откри пред теб? Не мога.  

Когато сте изплашени от нещо, първата ви подсъзнателна реакция е да омаловажите собствените си способности и умения. Вместо това, може да си припомните едно друго старо клише: „няма как да знаеш, докато не опиташ.“

Има много обстоятелства, в които „не мога“ е най-точната фраза. Ако ме накарате да хвърлям ножове по жива мишена със завързани очи, веднага ще кажа, че това не е нещо, което мога да направя.

Ако не искате да навредите на шансовете си за успех, трябва да бъдете наясно със случаите, в които тази фраза е подвеждаща и да се научите да казвате това, което в действителност имате предвид.

По материал от Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ