На интервю за работа - понякога правилата трябва да се нарушават

На интервю за работа - понякога правилата трябва да се нарушават

На интервю за работа - понякога правилата трябва да се нарушават

Интервютата за работа могат да бъдат забавни. Хората, които имат по-задълбочен опит с тях, знаят, че не задължително те да бъдат стресиращи или неприятни преживявания.

Стигмата, която заобикаля интервютата, идва от идеята, че в този момент трябва представите най-добрата версия на себе си. Хората, които са били на много интервюта, знаят, че в действителност, най-важното в такъв момент е бъдете истински.

Представете обективно вашите преживявания, умения и знания. Покажете на бъдещия си работодател вашето истинско Аз. Вашата честност ще бъде оценена подобаващо, а задаването на правилните въпроси ще ви изкачи до първите места в списъка с кандидати.

Придържайте се към правилото да задавате въпроси, но не се страхувайте да нарушите няколко неписани правила, за да спечелите желаната позиция. Разбира се, не трябва да забравяте, че в някои случаи нарушаването на общоприетите правила няма да бъде уместно и дори може да намали вашите шансове за успех.

С други думи, следването на тези предложения не е гаранция за успех. Въпреки това, ако нарушаването на няколко правила ще ви помогне да бъдете верни на себе си, то може би това е точното нещо, което вашият нов шеф търси.

1. Попитайте за заплащането

Първото правило, с което трябва да се разделите, е остарялата идея, че никога не трябва да питате за заплащането, което ще получите ако спечелите желаната позиция. Напротив, това е може би най-доброто, което може да направите за себе си.

В днешно време повечето компании залагат на по-голяма прозрачност и нямат проблем да бъдат открити относно заплащането, което предлагат, още на първото интервю. Дори и в случаите, в които компанията не желае да бъде прозрачна, това продължава да бъде важна информация, която искате да знаете. Задаването на този въпрос ще покаже, че вие цените труда си и че сте готови да вложите големи усилия, за да вършите работата си добре. Нещо повече, ако компанията не е склонна да предостави информация за заплащането, това може да бъде важен ориентир в избора ви на работодател.   

2. Разкажете за проблеми от предходната работа, които сте разрешили

Според едно от най-популярните неписани правила, не е добре да говорите за проблеми, които сте имали на предходното си работно място. През последните години обаче множество професионалисти започнаха да се противопоставят на това разбиране. Ако бъдете искрени и разкриете проблемите, пред които сте се изправяли на предишните работни места и начините, по които сте се справяли с тях, може да получите бонус точки в очите на много интервюиращи.

В края на краищата, те трябва да знаят през какво сте преминали и какво може да направите за тяхната организация. Стойността, която може да донесете за компанията, е от решаващо значение за вашия потенциален работодател.

3. Споделете вашите очаквания за работата

Не всеки човек, който търси работа, е особено ентусиазиран от идеята да изповяда своите нужди и желания пред потенциалните работодатели. Истината е, че те трябва да знаят какви са ценностите ви и откъде идва вашата мотивация. От друга страна, вие трябва да им кажете какво очаквате от работната среда, заплатата, бонусите и дори политиките на компанията. Ако вашите очаквания не съвпадат с предлаганото, компанията може да ви даде повече, ако наистина цени вашите професионални умения. Бъдете верен на себе си.

4. Попитайте с какви ресурси ще разполагате

Може да звучи нелогично да питате за подкрепа и ресурси, от които ще се нуждаете, за позиция, която все още не сте спечелили, но това показва на бъдещия работодател, че сте готови веднага да започнете работа. По този начин работодателя разбира, че сте готови да направите всичко нужно, за да постигнете успех. Отхвърлете колебанията и попитайте с какво разполагате и как може да го използвате, за да извлечете максимума от вашата позиция.

5. Обяснете защо сте напуснали предходната си работа

Това е още едно предложение, което напълно противоречи на съветите, които получих в миналото. Бъдете искрени в отговора на въпроса защо сте напуснали предишната си работа. В повечето случаи историята не е щастлива или забавна, но най-добре е да помислите за истинската причина. Това ще покаже на новия ви работодател нещата, които не сте склонни да толерирате във вашата работа.

Всички отговори, които давате по време на интервюто, оформят профила на вашата личност и показват какъв тип служител сте всъщност. Не е нужно да споделяте всички неприятни детайли(ако има такива), но трябва да говорите открито за корена на проблемите, които са ви накарали да напуснете.

6. Опишете неуспешен проект, върху който сте работили.

Става все по-популярно да се говори за провалите като нормална стъпка към успеха. Това е част от тази тенденция. Описването на предходни неуспехи показва, че имате нужния опит и увереност, за да се справите с трудни ситуации.  Не крийте грешките си. Те са един от основните фактори, които ще ви помогнат да се определите като човек и професионалист. Бъдете смели, потенциалните работодатели ще го оценят.

7. Опишете вашата личност.

Покажете на интервюиращите това, което ще получат, когато ви наемат. Говорете за вашите навици, хобита и дори недостатъци. Покажете, че може да използвате вашата уникална комбинация от качества, за да помогнете на компанията. Така или иначе, скоро те ще ви опознаят, така че, позволете на личността ви да заблести.

По материал от Entrepreneur.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19