Те са емоционална черна дупка!

Те са емоционална черна дупка!

Те са емоционална черна дупка!

На всички ни се е случвало да бъдем емоционално манипулирани - подход, изключително ефективен, което го прави любим на безскрупулните индивиди.

Преди няколко години Facebook в сътрудничество с изследователи от университета Корнел и Калифорнийския университет, проведоха експеримент, в който умишлено манипулираха емоциите на 689 хил. потребители на социалната мрежа. Новинарският поток (news feed) на Facebook бе преработен по такъв начин, че до някои потребители стигаха само негативните новини, докато други виждаха само положителните истории. Очаквано, когато тези потребители публикували ъпдейт на своята стена във Facebook,той до голяма степен е бил повлиян от настроението на постовете, които те са видели преди това. 

Експериментът донесе много критики на Facebook, тъй като нито един от „участниците“ не е дал съгласието си да се включи в прочуването. Може би най-притеснителният факт в случая обаче не беше този, че Facebook провежда социални експерименти без знанието на своите потребители, а разкритието, че емоционалното състояние на хората може да бъде манипулирано изключително лесно. Все пак, ако Faceboook може да манипулира емоциите ви с проста промяна в новинарския поток, какви са пречките пред истински човек, който познава вашите силни и слаби страни. Умелият манипулатор може да унищожи вашето самочувствие и да ви накара да се усъмните в здравия си разум.

Именно по тази причина е изключително важно да се научим да разпознаваме емоционалните манипулатори в нашия живот. Това обаче не е никак лесно, тъй като те обикновено започват "обработването" с тънки и незначителни манипулации, които с времето стават по-големи и по-големи. И тъй като те вдигат залозите плавно и постепенно, вие въобще не осъзнавате тяхната истинска цел.

За щастие, има няколко признака, по които може да разпознаете емоционалните манипулатори още в самото начало.

1. Те подкопават вашите възприятия за реалността

Емоционалните манипулатори са опитни лъжци. Те настояват, че определен инцидент не се е случил, противно на действителността, и че не са направили или казали нещо, макар и да са. Проблемът е, че те са толкова умели лъжци, че в крайна сметка вие започвате да се съмнявате в здравия си разум. Емоционалните манипулатори, които са достатъчно убедителни, могат да накарат хората да вярват, че проблемът съществува само в тяхното въображение, и да се измъкнат от всяка неприятност.

2. Действията им не отговарят на думите

Емоционалните манипулатори ще ви кажат онова, което искате да чуете. Техните действия, от друга страна, показват различна история. Те ще ви обещаят своята подкрепа, но когато дойде времето да удържат на думата си, емоционалните манипулатори ще се държат така, сякаш вашите искания са крайно неразумни. Ще ви казват колко са благодарни за това, че ви познават, а по-късно ще се държат така, сякаш сте тяхно бреме. Това е просто още един начин, по който те ви карат да се съмнявате в здравия си разум. Емоционалният манипулатор оформя възприятията ви по начин, който го устройва. 

3. Знаят как да ви накарат да се чувствате виновни

Емоционалните манипулатори знаят как да използват чувството ви за вина в своя полза. Ако споменете нещо, което ви притеснява, те ще ви накарат да се почувствате виновни, че сте повдигнали темата. Ако обаче не го направите, те ще ви накарат да се чувствате виновни, че го криете в себе си. Каквито и да са проблемите между вас, емоционалните манипулатори ще ви накарат да мислите, че причината винаги е във вас.

4. Обичат да играят ролята на жертвата

Както вече споменахме, емоционалните манипулатори никога не поемат отговорност за своите грешки. Каквото и да са направили(или не), вината винаги е на някой друг. Обикновено, този друг сте вие. Ако сте им ядосани, проблемът е във вашите неразумни очаквания, ако те са ви ядосани, вината е във вас, защото сте ги разстроили.

5. При тях всичко е „твърде много и твърде скоро“

Независимо дали става въпрос за лични или професионални отношения, емоционалните манипулатори винаги прескачат няколко етапа от естественото развитие на междуличностните връзки. Те споделят прекалено много за себе си и очакват от вас да направите същото. Представят се като уязвими и чувствителни, но всичко това е една заблуда. По този начин ви карат да се чувствате „специални“, тъй като са решили да ви допуснат до техния вътрешен кръг. Целта в случая е да ви накарат да ги съжалявате и да се чувствате отговорни за техните чувства. 

6. Те са емоционална черна дупка

Каквото и да чувстват в определен момент, емоционалните манипулатори знаят как да засмучат всички около себе си в своето емоционално състояние. Ако са в лошо настроение, всички хора около тях го разбират. Най-лошото в случая е, че останалите не само разбират за тяхното настроение, но започват и да се чувстват по подобен начин. 

7. Показват готовност да помогнат, но след това се държат като мъченици

Първоначалният ентусиазъм и готовност за помощ бързо се преобразяват в тежки въздишки, охкания и оправдания. Ако поставите под въпрос тяхната ангажираност, те ще обърнат думите ви срещу вас и ще определят съмненията ви като параноя. Целта им е да ви накарат да почувствате, че им дължите нещо, с което да компенсирате техните усилия.

8. Техните проблеми винаги са по-големи от вашите

Каквито и проблеми да имате във вашия живот, емоционалните манипулатори винаги могат да се „похвалят“ с нещо по-лошо. Те омаловажават трудностите и несгодите, пред които сте изправени, като постоянно ви припомнят, че техният живот е по-тежък. По този начин те искат да ви вменят идеята, че няма причина да се оплаквате и че е по-добре да си мълчите.

9. Познават вашите слабости и не се колебаят да ги използват срещу вас

Емоционалните манипулатори познават слабите места и използват умело своите познания, за да ви накарат да се чувствате зле. Ако се притеснявате за вашето тегло, те коментират вашите хранителни навици и начина, по който ви стоят дрехите. Ако се тревожите за предстояща презентация, те ще изтъкнат колко взискателни и критични ще бъдат присъстващите. Те познават изключително добре вашите емоции, но вместо да използват знанието си, за да ви накарат да се почувствате по-добре, те го използват, за да ви манипулират.

Емоционалните манипулатори ви подлудяват, защото тяхното поведение не е рационално. Добрата новина в случая е, че колкото по-ирационално е тяхното поведение, толкова по-лесно става избягването на техните емоционални капани. Не се опитвайте да ги победите в собствената им игра. Дистанцирайте се от тях на емоционално ниво и се концентрирайте върху фактите, а не върху емоционалния хаос.

Повечето хора мислят, че нямат контрол върху този хаос, тъй като живеят или работят с такъв човек. Истината обаче е, че веднъж щом разпознаете манипулатора, ще разберете, че неговото поведение е лесно предсказуемо. След това ще можете да поставите граници и да решите кога и по какъв начин да контактувате с този човек. Най-важното е да се придържате към тези граници и да не позволявате на емоционалния манипулатор да ги прекрачи. Не се съмнявайте, той със сигурност ще опита да го направи.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ