Думите и фразите, които трябва да забравите през 2021 г.

Думите и фразите, които трябва да забравите през 2021 г.

Спокойно може да се каже, че няма много хора, които да имат позитивни спомени от 2020 г. Освен че тази година ни даде нова перспектива за живота като цяло, тя остави и трайно въздействие върху начина ни на комуникация. Миналата година намали способността ни да правим избори, така че е важно през 2021 г. да разширим речника си и да избягваме думи, които ограничават нашите възможности, казва Тере Шорт, коуч и автор на  „The Words We Choose: Your Guide to How and Why Words Matter.“

„Подборът на думи никога не е бил по-важен. Като изоставим думите, които ограничават изборите ни, и започнем да използваме такива, които са вдъхновяващи и въздействащи, може да променим начина, по който ще протече 2021 г., създавайки един по-обнадеждаващ път напред“, казва той.

Ето няколко думи и фрази, които според Шорт трябва да избягваме:

Ако

Думата „ако“ създава съмнение и неяснота. В повечето случаи тя може да бъде заменена с „когато“. „Прекарахме 2020 г., питайки се дали някога отново ще можем да правим неща, които сме правили в миналото, като например да се здрависваме и прегръщаме. Ще можем отново да правим тези неща и трябва да започнем да питаме „кога“. За разлика от „ако“ и „дали“, които носят със себе си тежестта на страховете, „кога“ носи надежда. 2020 беше достатъчно несигурна, сега е време да бъдем уверени“, казва Шорт.

Мисля

Думата „мисля“ също създава впечатление на за несигурност. Когато един лидер каже на екипа си, че „мисли, че компанията може да има по-добри резултати през следващото тримесечие“, той демонстрира липса на увереност, познание и отговорност – все неща, от които един лидер никога не трябва да има недостиг. Премахнете думата „мисля“ от речта си и започвайте изреченията направо от това, което следва.

Достатъчно

Макар че има случаи, когато използването на думата „достатъчно“ е приемливо, 2021 г. не е момент, в който трябва да се задоволяваме с нея. Сега имаме нужда от резултати и постижения, които надминават всички очаквания. Думата „достатъчно“ носи със себе си идеята за посредственост, за нещо „което е по средата“, казва Шорт. „Тя ни поставя в рамките, а ние не можем да си позволим да бъдем ограничавани през 2021 г. Имаме нужда от нещо повече от „достатъчно“.

Може

Хората искат яснота и отчетност, а включването на думата „може“ във вашите изречения не носи нито едното от двете. „Може“ идва от неувереност. Ако няма реална причина за вашата предпазливост, започнете да се изразявате по-решително, изполвайки фрази като  „Ще го направя“ или „Ще успеем“.

Доста

„Доста“ е друга дума, която ненужно подкопава вашето изказване. „Доста съм уверен, че можем да постигнем целта си“, не оставя у хората чувство за увереност. Ако не сте сигурни, че можете да постигнете дана цел, то е по-добре да изразите степента си на неувереност: „На 75% съм сигурен, че ще постигнем целта си“, след което да обясните на какво се дължат тези 25% на съмнение.

Но

Нищо, което сте казали преди думичката „но“ няма значение. Тя винаги засенчва всичко останало. Заменете „но“ с „и“. „Когато използвате „и“, вместо „но“, вие удължавате разговора, вместо да го ограничавате. „И-то“ създава идеята, че се движите заедно в положителна посока“, казва Шорт.

Нищо не мога да направя по въпроса

Когато използвате тази фраза вие на практика поемате ролята на жертва. Устойчивостта, от друга страна, произтича от фокусирането на нещата, които са под ваш контрол. „През 2020 г. ние осъзнахме, че можем да променим начина, по който правим работим – било то откъде работим, или как работим. Можем да пренасочим фокуса във всяка ситуация. Когато казвате, че „не можете да направите нищо по въпроса“, вие сами се отказвате от контрола на ситуацията. Фокусирайте се върху това, което можете да направите“, съветва Шорт.

Не разбираш

Когато казвате на някой „не разбираш“, вие слагате рамки на комуникацията и се затваряте от чуждата гледна точка. „Всички имаме уникални преживявания и много често мислим, че разбираме нещата най-добре. Тази фраза обаче не ни носи никакви ползи. Вместо да я изполвате, опитайте да се поставите на мястото на другия човек. Колективното ни разбиране и опит са нещото, кое може да ни тласне напред“, казва Шорт.

...............

Стефани Воза за FastCompany.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ