Невербални техники, които ще ви направят по-успешни

Невербални техники, които ще ви направят по-успешни

Съзнателно или не, всички ние изпращаме невербални сигнали на хората, с които общуваме. Именно по тази причина използването на отворен и позитивен език на тялото е от ключово значение за създаването на добро впечатление и спечелването на симпатиите на другите.

Освен за създаването на добро първо впечатление, ефективната употреба на езика на тялото може да ви направи по-успешен и влиятелен ръководител или колега. Ето 5 невербални техники, които трябва да практикувате възможно най-често.

1. Правилна стойка

Правилната стойка е нещото, което в най-голяма степен показва начина, по който се чувствате, и влияе най-много на начина, по който другите ви възприемат. Най-добрия начин да излъчвате увереност е като стоите или седите изправени, но същевременно с това в спокойна поза(отпуснати рамене и ръце). Целта е да изглеждате колко се може по-висок. Просто не забравяйте да се отпуснете.

2. Начинът, по който влизате в стаята

Чували сте израза: „Влизайки, тя озари стаята с присъствието си“. Това е типично за хора, които показва искреност в отношенията си с другите и сияят от позитивна енергия. Първата стъпка е да се усмихнете в момента, в който влезете стаята. Поздравете хората и установете зрителен контакт с всеки човек в стаята. Ако погледите ви се срещнат с някой за по-дълго, отвърнете с усмивка.

3. Начинът, по който се ръкувате

Невролозите са установили, че увереното ръкостискане увеличава интереса на човек към взаимодействието с неговия събеседник и намалява негативните асоциации. Ръкостискането трябва да бъде силно, енергично и кратко. То трябва да бъде придружено със зрителен контакт, защото в противен случай ще изглежда, че не показвате достатъчно уважение и интерес към другия човек. Ако искате да оставите впечатление у останалите за човек, на който може да се разчита, използвайте ръкостискане с две ръце, което създава усещане за топлота и доверие.

4. Спечелването на аргумент

Ако искате да спечелите някакъв спор, не трябва да отстъпвате назад. С други думи, не се отдръпвайте и облягайте назад, защото това може да бъде прието за признак за приемане на поражение. Приближете се до събеседника си и запазете уверена поза(но не агресивна). Специалистът по езика на тялото Патриша Старк съветва: „Дръжте главата си изправена и в никакъв случай наклонена наляво или надясно. Това показва по най-буквален начин, че „умът ви е на правилното място“. Гледайте събеседника си в очите и повтаряйте въпросите си, докато не получите отговор, независимо от това колко дълго време ще отнеме“.

5. Дублирайте поведението на събеседника си

Всички сме виждали разгорещени дискусии, в които двата събеседника подсъзнателно имитират позите, жестовете и мимиките на ответната страна. Причината за това се крие във факта, че невербалното дублиране създава усещането, че сте на една и съща страница с човека, с когото говорите. Уилям Мадъкс, професор по организационно поведение в UNC Kenan-Flagler Business School, тества ефекта на този начин на поведение. Мадъкс и неговите колеги от университета провеждат проучване, в което разделят студенти на две групи, като на участниците от първата се казва да дублират поведението на своя събеседник, а от втората да се стараят да не го правят. Резултатът? При първата група 67% от дискусиите са завършили с постигане на съгласие между двете страни, докато при втората група това се е случило само при 12,5% от споровете.

..................

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ