Под маската на надменност

Под маската на надменност

Важно е човек да обръща внимание на сигналите, които изпраща с езика на своето тяло.

Със сигурност сте чували този съвет много пъти, но това е защото невербалните жестове могат да ви накарат да изглеждате неуверени и колебливи. 

Нервното мърдане на краката, прегърбването и много други малки жестове показват липса на самочувствие.

Разбира се, съществува и другата крайност, при която човек започва да излъчва високомерие и арогантност.  

От BussinesInsider  съветват да избягвате тези 7 жеста, ако не искате да изглеждате прекалено надменно.

1. Избягване на контакт с очите

В момента най-вероятно си казвате: „Чакайте малко! Мислех си, че избягването на контакт с очите е едно от онези неща, които ме карат да изглеждам неуверен.“

Разбира се, напълнно сте прави да си мислите това, но в зависимост от вашето цялостно поведени, избягването на контакт с очи може да ви представи и в двете крайности.

Питате се защо? Факт е, че този жест може да показва липса на желание за комуникация с даден човек или, че не се интересувате от разискваната тема. Без значение дали погледът ви се върти из стаята или е прикован към телефония екран, начина ви на държание може да накара събеседника ви да се чувства недостоен за вашето време и внимание. 

2. Кръстосване на ръцете

Всички знаем, че  поза, която не показва особена приветливост и отвореност към останалите. Дори на подсъзнателно ниво, кръстосаните ръце ви поставя в дефанзивна позиция, която ви кара да изглеждате недостъпни и изнервени.

Все пак, не искате да изпращате сигнал, оповестяващ вашата незаинтересованост и идеята, че сте над тези неща. Вместо това, заемете отворена позиция, която ще ви представи в по-добра светлин, акцентирайки над вашето приятелско отношение и склонност за участие в разговорите.

3. Високо навирена брадичка

Това е поредният случай, в който ще ви се наложи да ходите по тънката линия между арогатното поведение и прекалената стеснителност. Ако искате да изглеждате уверен, трябва да държите брадичката си високо. Ако обаче прекалите с височината, може да преминете границата и привидното самочувствие да заприлича на снизхождение.

Хората не искат да имат усещането, че някой ги гледа от високо. Трябва да бъдете изключително внимателен в търсенето на правилния баланс. Концентрирайте се върху поддържането на нормалното за вас ниво и позиция, при които държите главата си . По този начин, едновременно избягвате гледането от високо и втренчването в пода.  

4. Соченето с пръст

Спомняте ли си какво е казвала майка ви за соченето с пръст, когато сте били малки? Оказва се, че за тези лекции е имало добра причина. Соченето с пръст лесно може да бъде прието като груб и дори агресивен жест.

За съжаление, това е капан, в който се попада изключително лесно. Независимо дали просто размахвате пръст по време на разгорещена дискусия или се опитвате да посочите определено място, соченето с пръст просто идва от само себее си. Именно това е причината, контролът върху този жест да бъде толкова труден.  

Ако все пак искате да се подсигурите и да не рискувате негативна реакция от ответната страна, направете всичко възможно, за да избегнете соченто с пръст, като го замените с артикулиране с отворена ръка. По този начин ще постигнете същия резултат без да изглеждате заплашително и агресивно.

5. Поглеждане на часовника

Ако някога ви се е случвало да разговаряте с човек, който непрестанно поглежда към часовника си(и от време на време към телефона), знаете, че това се случва твърде често.

Разбира се, жестът веднага подсказва за силна скука и отегчение, или казано по друг начин, човек проверява след колко време ще може да се измъкне от този мъчителен разговор. Това е един от навиците, които ви представя като човек, който се мисли за прекалено важен, за да си губи времето с незначителни теми и проблеми. Направете всичко възможно, за да го избегнете. 

6. Въздишките

Дълбоката въздишка може да бъде много удовлетворяваща, но това не означава, че може да си позволите да си я позволите, когато някой говори с вас.

Въпреки че въздишката не попада точно в сферата на „език на тялото", тя продължава да бъде невербален жест, който изпраща доста силно послание. Повечето хора свързват въздишането с отчаяние, умора, безразличие  и осъдително отношение към това, което се казва.

Дори и да не сте го направили умишлено, въздишката почти винаги се приема за нещо нежелано и неприятно в комуникацията между двама човека.

7. Неадекватно лицево изражение

Едно напълно безизразно лице може да ви представи като неуверен и незаинтересован. Важно е да сте изразителни, за да избегнете подобни предразсъдъци, но и да внимавате със сигналите, които изпращате с лицевото си изражение.

Повдигнатите вежди и свитите устни може да накарат вашия събеседник да се чувства неловко и напрегнато. Най-добре е да поддържате възможно най-неутрално изражение и да се държите учтиво с останалите.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ