В ново амплоа

В ново амплоа

В ново амплоа

Много хора подновяват търсенето си на ново работно място в условията на пандемия. Някои го правят, защото са станали жертва на масовите съкращения, а други, защото кризата ги е накарала да преосмислят професионалните си цели.

Дори и да имате чувството, че сега е правилния момент за промяна, търсенето на нова работа по време на икономическа криза е меко казано предизвикателно. Това обаче не означава, че сега не е добро време да придобиете нови умения и познания или да предприемете стъпки, които да ви помогнат да насочите кариерата си в различна посока. Ето какво може да направите, за да увеличите шансовете си за успех:

1. Опознайте себе си по-добре

Важно е бъдете искрени със себе си, когато анализирате слабите и силните си страни. Направете „небрежно проучване“ сред вашите приятели и роднини за това кои са вашите качества и недостатъци според тях. Може да имате множество силни страни, но за да ги демонстрирате, трябва да познавате себе си добре.

2. Променете вашия бранд

Кариерният коуч Даун Греъм съветва да използвате социалните мрежи, за да се свържете с бизнес лидери и да започнете да рекламирате себе си пред нова аудитория. „Колкото повече демонстрирате, че сте сериозни и ангажирани с новата индустрия, в която искате да навлезете, толкова по-надеждни ще изглеждате в очите на потенциалните си работодатели“, коментира Тя.

3. Усъвършенствайте уменията си и продобийте нови такива

Гледайте на себе си като на ковчеже със скрити таланти и способности, което е останало заключено твърде дълго време. Също така, преценете кои от уменията, с които разполагате в момента, могат да ви бъдат от полза в новата ви работа..

4. Бъдете реалисти

В зависимост от това колко радикална е промяната, която искате да постигнете във вашата кариера, трябва да сте готови да приемете по-нископлатени позиции или дори стажове. Трябва отново да започнете от нулата и да изкачите професионалната стълбица.

Уверете се, че имате нужните финансови запаси, за да издържите няколко месеца с по-ниски доходи, и не отделяйте твърде голямо внимание на чуждото мнение. „Тревогите на другите хора относно потенциала ви да успеете или да се провалите в новото ви амплоа говори повече за тяхната действителност, отколкото за вашата“, коментира Лиса Евънс за Fast Company. „Да, може да ви е трудно да докладвате на мениджър, който е по-млад от вас, но ако склоните глава и поемете познанията, които ви се предоставят, ще може да израснете както професионално, така и като човек“, добавя тя.

5. Подгответе се за предизвикателствата

Докато полагате усилия, за да се позиционирате като конкурентноспособен кандидат в нова индустрия, със сигурност ще ви се наложи да се изправите пред редица предизвикателства, от които някои очаквани, а други - не. За това е важно да се подготвите колкото се може по-добре за очакваните препятствия и да погледнете на останалите като на възможности.

Промяната в кариерата може да бъде плашеща. Това важи в още по-голяма сила във времена на засилена несигурност, като това, в което се намираме в момента. Дори в най-тежките кризи обаче успехът идва при хората, които се приспособяват към условията, мислят креативно и поемат рискове. Ако смятате, че сега е правилният момент да направите следващата стъпка във вашата кариера, то не позволявайте на никой да ви откаже от решението ви.

........................

Диана Ши за FastCompany.com

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ