В един отбор срещу стреса

В един отбор срещу стреса

Като предприемач трябва да отделите време през уикенда, за да избягате от работата и да се отпуснете. Въпреки че е предизвикателство да се дистанцирате от стресиращите фактори в деловия ритъм, предприемането на стъпки в тази посока ще ви помогне да освежите ума и тялото си. Преминаването от една крайност към друга обаче не винаги е толкова просто, освен ако съзнателно не решите да се възползвате от почивката си.

Проучване в Journal of Organizational Behavior показва, че психическото откъсване от работата чрез отпускане или ангажиране в други задачи и отговорности през уикенда, всъщност помага на служителите да се представят по-добре при завръщането си на работа през следващата седмица. Данните показват, че при почивката през уикенда се увеличават положителните чувства като радост, самоувереност и спокойствие и същевременно намаляват негативните чувства като страх и тъга. 

От друга страна, за хората, които са принудени да се справят със семейни конфликти или прекомерни домакински задължения, тези неработни преживявания всъщност увеличават негативните чувства до края на уикенда и следователно също могат да повлияят на началото на следващата работна седмица. 

Релаксирането през уикенда не означава непременно да гледате телевизия с купичка пуканки в ръка. За да увеличите максимално почивните си дни, вземете пример от най-успешните предприемачи.

Изключете имейла си

Въпреки че има много предимства да имаш смартфони и мобилни устройства, разочароващият аспект на съвременните технологии е, че никога не можете наистина да прекъснете връзката. Дори да сте далеч от работа, известията по имейл все още се появяват и се съревновават за вашето свободно време. Така че, ако искате да се насладите на уикенда си, без да мислите за работа, трябва да изключите известията по имейла до понеделник сутринта.

Ако се притеснявате да не пропуснете важен имейл или да не изпратите бърз отговор, създайте съобщение, което известява отсрещната страна, че сте извън офиса и ще прегледате съобщението в понеделник сутринта, когато можете да дадете обратна връзка. Такова съобщение позволява на другите да знаят, че сте отсъствали от работа за няколко дни без да пренебрегвате имейлите им.

Прекарвайте времето си на открито

Като предприемач вероятно прекарвате по-голямата част от времето си в офис, но пък можете да се насладите на различни дейности на открито през уикендите. Когато времето позволява, туризмът е един от най-добрите начини да изчистите ума си и да се упражните малко. Намерете парк близо до вас или планирайте планински поход с децата си, съпругата или близък ваш приятел.

Ако живеете близо до брега, гмуркането с шнорхел е отличен начин едновременно да прекарвате време във водата, да се упражнявате и да се наслаждавате на красотата на природата. И не е толкова предизвикателно, колкото си мислите. Всичко, от което се нуждаете, е основно оборудване и няколко насоки от инструктор.

Ако прекарвате целия уикенд, като карате децата си за различни отборни спортове и игри, то трябва да знаете, че отборните спортове са чудесни и за възрастните. Те ви позволяват да повишите своята физическа форма и да се запознаете с нови хора. 

Не е нужно да скачате с парашут, за да изведете авантюристичната си страна на показ. Достатъчно е да опитате една от горните дейности и ще се върнете на работа освежени в понеделник.

Събудете се рано

Много предприемачи едва чакат да дойде уикенда, защото това им позволява да изключат будилника и да се наспят. Но, ето един нетрадиционен съвет: настройте алармата си и станете от леглото по същото време, както го правите по време на работната седмица.

Идеята тук е да си направите услуга, като поддържате постоянен вътрешен часовник. Освен това, когато станете два или три часа по-рано през почивните дни, ще имате повече време да правите нещата, които ви харесват. Вземете чаша кафе и прочетете вестника. Отдайте се на любимото си хоби. Обядвайте с приятели. Опциите са безкрайни. 

Източник: Анна Йохансон за entrepreneur.com

Превод и редакция: Нели Тодорова 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ