Кибератака удари сайтове на Украйна и две банки

Кибератака удари сайтове на Украйна и две банки

Кибератака удари сайтове на Украйна и две банки

Кибератака е ударила уебсайтове на военното министерство и въоръжените сили на Украйна, както и тези на две банки според изявления на местни правителствени агенции. Не е ясно кой е отговорен за инцидента, който се разследва от Държавната служба за специална комуникация и защита на информацията на Украйна (SSSCIP).

Хакът се случва на фона на струпаните над 100 хил. руски военни близо до границата на страната. SSSCIP е идентифицирала атака от типа отказ на услуга (DDoS), която наводнява уебсайта с фалшив трафик, за да наруши достъпа до него. Този тип инциденти са евтини и лесни за изпълнение, пише CNN.

Снощи украинските власти съобщиха, че достъпът до сайтовете на PrivatBank и Oschadbank са били възстановени след прекъсване. Продължава следенето на ситуацията.

Източниците на DDoS атаките може да са трудни за проследяване, тъй като хакерите могат да дават измамна информация за местоположението си, за да изглежда, че се намират в държава, в която всъщност не са.

Друга кибератака бе насочена към сайтове на украинското правителство миналия месец. В нея се предполага руско или беларуско участие, но разследващите не са обвинявали официално нито една от двете държави.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ