Технологичните подеми и кризи, предизвикани от COVID-19

Технологичните подеми и кризи, предизвикани от COVID-19

Технологичните подеми и кризи, предизвикани от COVID-19

Извънредната ситуация по целия свят диктува по-бързо и интензивно развитие на някои сектори като научна дейност, здравеопазване, производствто на определени стоки от първа необходимост и технологии.

В момента например интернет инфраструктурата на ЕС е "под напрежение" и следва да се приложат редица мерки от онлайн стрийминг платформите като средство за смекчаване на по-голямото търсене на честотна лента на фона на текущия карантинен период, заявиха представители на Европейската комисия, цитирани от Euractiv.

„Платформи, далекосъобщителни оператори, потребители - всички сме отговорни да предприемем стъпки за осигуряване на безпроблемното функциониране на Интернет по време на битката срещу разпространението на вируса“, ​​заяви еврокомисарят на ЕС за вътрешния пазар Тиери Бретон.

В този смисъл мерките, които Комисията би искала да види при стрийминг платформите с голям брой потребители, включват видео съдържание с „временно предлагане на стандартна, а не висока резолюция“. Освен това ЕК призовава телекомуникационните оператори да „предприемат мерки, за предотвратяване и смекчаване на въздействието на предстоящите претоварвания на мрежата“.

COVID-19 технологични решения

Допълващият сектор на производството в ЕС събира потенциалните ползи от технологиите за 3D принтиране, за да бъде преодолян недостига на жизненоважно здравно оборудване, необходимо за лечение на пациенти с коронавирус в цяла Европа.

Наскоро Европейската комисия помоли членовете на CECIMO (Европейска асоциация на машиностроителната индустрия и свързаните с тях производствени технологии) да съдействат за „производство на оборудване“, което липсва или не достига в европейските болници поради пандемията от коронавирус. Филип Геертс, генерален директор на CECIMO, заяви, че асоциацията е обявила призив за действие сред компаниите-членове, което е довело до "превъзходен" отговор от европейската индустрия за 3D принтиране.

Комисионна от разстояние 

Като част от отдалечената им работна програма, Европейската комисия трябваше да направи редица промени в начина, по който служителите са в състояние да изпълняват работата си от разстояние.

Има опасения, че сигурността на вътрешните мрежи може да бъде компрометирана с толкова много служители, които работят от вкъщи и изпълнителната власт казва, че непрекъснато „наблюдава“ ситуацията. Ето още няколко подробности относно конкретните мерки, които са предприети.

Антикризисните хакери или т.нар. "бели хакери" се обединяват. Говорейки за намиране на решения на настоящата коронавирусна криза, международна общност от бели хакери се зае с проект за намиране на иновативни решения на ежедневните предизвикателства, предизвикани от кризисната ситуация.

Киберсигурност в епохата на COVID19 води до ръст на фишинг имейли, троянски коне и спам съобщения. Експертите смятат, че повече от 3% от уебсайтовете свързани с коронавируса и създадени от началото на годината, съдържат злонамерено съдържание.

По-рано тази седмица Европейската сметна палата (ECA) започна проучване за устойчивостта на опитите на блока да намали фалшивите новини, които могат да „бъдат вредни за обществото.“ Вътрешен доклад на ЕС, цитиран от Financial Times, наскоро насочи погледите към руснаците за водещата им роля при дезинформация, свързана с коронавируса.

Освен това, основателят на Facebook Марк Зукърбърг каза, че компанията му е увеличила усилията си да ограничи дезинформацията, свързана с COVID-19, но обясни, че нито едно правителство не се е обърнало директно към него за използването на данни от Facebook, въпреки партньорствата, които компанията има с различни здравни власти в световен мащаб.

Изкуствен интелект

Програмата на Европейският парламент Think Tank разглежда как иновативният изкуствен интелект може да помогне в борбата ни с коронавируса COVID-19.

Медии и COVID-19

Журналистите работят неуморно, за да предоставят на гражданите денонощни достоверни новини по отношение на епидемията от коронавирус. Сега работещите в медийната политика призовават Комисията да представи своя план за действие за медиите, който първоначално трябваше да излезе през Q4, за да осигури устойчивостта на сектора.

Основателят на EURACTIV и ръководител на мозъчния тръст Fondation EURACTIV, Кристоф Леклерк, смята, че сега е критичен момент. "Журналистите играят ключова роля по време на тази здравна криза, за да поддържат доверие в информацията", каза той. "В същото време медийните компании сега губят повечето от рекламите и бизнеса си, свързан със събития. Крайно време е да спасим тази инфраструктура за демокрация", призова той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ