10 градове се състезават за Европейска столица на интелигентния туризъм 2020

10 градове се състезават за Европейска столица на интелигентния туризъм 2020

10 градове се състезават да станат Европейска столица на интелигентния туризъм през 2020 г. Те са избрани след предварителна оценка от жури. Това са

1. Братислава (Словакия)

2. Бреда (Холандия)

3. Бремерхафен (Германия)

4. Гьотеборг (Швеция)

5. Карлсруе (Германия)

6. Любляна (Словения)

7. Малага (Испания)

8. Ница (Франция)

9. Равена (Италия) 

10. Торино (Италия).

Градовете финалисти са посочени от общо 35 кандидатури от 17 държави-членки на ЕС. Титлата Европейска столица на интелигентния туризъм беше предложена от Европейския парламент и се обявява от Европейската комисия. Тя цели да насърчава интелигентния туризъм в ЕС, иновативното, устойчивото и приобщаващо развитие на туризма, както и да разпространява и улеснява обмена на най-добри практики. Тази инициатива на ЕС признава изключителните постижения на европейските градове като туристически дестинации в четири категории: достъпност, устойчивост, дигитализация, културно наследство и творчество.

Миналата година Хелзинки и Лион спечелиха встъпителното състезание и двата града заедно притежават титлите на Европейски столици на интелигентния туризъм за 2019 г.

Това е второто издание на конкурса. Двата града-победители ще получат комуникация и брандиране в подкрепа, след като спечелят, за една година. Това ще включва промоционално видео, специална скулптура за техните градски центрове и промоционални акции. Освен това ще бъдат раздадени и четири награди като признание за постижения в отделните категории на състезанието (достъпност, устойчивост, дигитализация, културно наследство и творчество).

Всички градове-победители ще бъдат обявени и наградени на церемония, която ще се проведе като част от Европейския форум за туризъм в Хелзинки на 9-10 октомври 2019 г.

В първия етап на състезанието независим експертен панел оцени заявленията, подадени за участие. Финалистите са показали отлични постижения в четирите състезателни категории заедно. На втория етап представители на 10-те града финалисти ще пътуват до Хелзинки, за да представят своите кандидатури и програмата от дейности, планирани за 2020 г. пред европейското жури. Европейското жури ще заседава на 8 октомври 2019 г. и ще избере два града, които да станат европейски столици на интелигентния туризъм през 2020 г. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ