Норвегия отвори първия в Европа подводен ресторант (снимки)

На скалистия бряг в най-южната точка на Норвегия отвори врати първия в Европа подводен ресторант. Името му е "Под" (Under) и това не е просто ресторант, а нещо повече.
Проектиран от норвежката компания Snøhetta, ресторантът се намира в 34-метрова правоъгълна призма, потопена на 5 метра под морската повърхност. Сградата изглежда като модернистично корабокрушение, разказва сайтът Mashable. "Нямате нужда от бански за вашата вечер с нас!", гласи шеговито послание за дрескода на посетителите.
Ресторантът има прозорец от 11 метра, който позволява на неговите около 35, до 40 посетители да наблюдават какво се случва под водата, в която са потопени, наоколо. Според архитектурния екип, който го е проектирал, община Линдес, където се намира, е известна с интензивните си, бързо променящи се метеорологични условия, затова хората тук може и да вечерят по време на буря.
Основателят на компанията Snøhetta и архитект Киетил Торсън, който изгражда мястото, коментира, че структурата "предизвиква онова, което определя физическото поставяне на човека в неговата среда“. "В тази сграда може да се окажете под вода, над морското дъно, между суша и море. Това ще ви предложи нови гледни точки и начини да виждате света, както отвъд, така и под водолинията", казва той.
Менюто е дело на датския готвач Николай Елицгаард от ресторант Måltid, който ще използва местно уловена, дива риба, живяла в устойчива среда и съставки от околността. Няма да е евтино. 18-степенното "потапящо меню" ще струва 2.250 норвежки крони ($266) на човек, като за виното или соковете ще се доплаща допълнително.
"Само от другата страна на нашия емблематичен прозорец океанът избухва от пресни деликатеси от морето, така че пътуването от кухнята до чинията е минимално", коментира готвачът.
Ресторантът не е единственият план за пространството. Сградата ще функционира и като морски изследователски център, посрещайки учени и морски биолози, които да използват външни камери и измервателни инструменти, за да изучават всички морски видове, живеещи около ресторанта.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Цитат на деня
Цитат на деня |На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |Само две търговски вериги са публикували цените си на сайта "Колко струва"
България |Лондон изпадна от Топ 20 на световните пазари за първично публично предлагане
Финанси |На днешната дата, 2 октомври. Рождениците днес
На днешната дата |Samsung и SK Hynix ще се включат в проекта Stargate на OpenAI
Технологии |Цитат на деня
Цитат на деня |Учени за първи път създават ембриони от ДНК на човешка кожа
Наука и Здраве |Нови директиви пред генералите: Военни сили за бързо реагиране ще потушават граждански безредици в САЩ
Свят |Инвестиционната компания Bain Capital е подала оферта за купуване на веригата Costa Coffee
Компании |ДСБ предлагат паркоместата в сградите да получат отделна имотна партида
Политика |ADVERTORIAL

Официално отвори врати AYA Estate Vineyards – първата в България и региона винарна и галерия за съвременно изкуство

Vivacom с три отличия от престижния конкурс Forbes HR & Employer Branding Awards 2025

Коментари
Няма въведени кометари.