5 неща, които всеки заслужава да получи от своето работно място

5 неща, които всеки заслужава да получи от своето работно място

Перфектната работа не съществува. Дори професиите, които за някои хора изглеждат като че ли излезли директно от техните мечти, в действителност имат своите недостатъци. В крайна сметка именно това е причината всяка работа да се заплаща.

Въпреки че най-вероятно никога няма да бъдете напълно доволни от всеки един аспект на вашата работа, има няколко неща, които всеки човек заслужава да получи от своята работа (освен разбира се заплащането, с което да покрива своите разходи).

За някои поставянето на допълнителни изисквания към работата може да звучи като придирчивост и капризност, но истината е, че парите сами по себе си не са достатъчни, за да мотивират хората да дават най-доброто от себе си на работното място.

Погледнете на нещата по този начин: вие ще инвестирате голяма част от вашето време, внимание и енергия в работата си. Това означава, че работната среда, създадена от компанията, трябва да отговаря на няколко базови критерия, които да гарантират доброто ви представяне.

Това не са предимства и облаги, на които трябва да се радват само най-успешните служители, а нещо, което заслужава всеки един работещ човек.

1. Здравословна и безопасна работна среда

Нека започнем с най-основното - всеки човек заслужава да се чувства спокоен и защитен на работното място. Работната среда във вашата компания трябва да ви позволява да бъдете автентични, без да се притеснявате, че това може да ви навреди по някакъв начин. Трябва да осъзнаете, че няма нищо неразумно и претенциозно в това да очаквате да се чувствате сигурни на работното място.

Никой не трябва да отива на работа с мисълта, че някой негов колега може да му забие нож в гърба или да го обвини за нещо, което не е направил. Всеки човек заслужава едно основно ниво на уважение и фирмена култура, която не е обсебена от токсични отношения и непрекъснати конфликти.

2. Шеф, който се интересува от вашето развитие

Когато става въпрос за кариерата, шефът ви трябва да бъде вашият най-важен съюзник. Той трябва да е наясно с вашите нужди, желания и планове за професионален растеж и да ви предоставя необходимата подкрепа и напътствия, винаги когато може.

Ако смятате, че ръководителят ви омаловажава вашите постижения, дава критики, в който няма нищо конструктивно, и изобщо не се интересува от вашето развитие и растеж, то трябва да знаете, че имате пълното право да бъдете недоволни и да искате нещо повече. Не е задължително шефът ви да бъде вашият най-голям поддръжник, но той трябва да защитава вашите интереси, да отговаря на вашите въпроси и да изслушва вашите проблеми и искания.

Продължава на страница 2.

3. Баланс между личния и професионалния живот

Работата е изключително важна и голяма част от живота на всеки човек, но тя не е може да бъде единствената част от пъзела. Вие имате живот и извън работата и заслужавате да работодател, който да разбира този факт.

Получаването на имейли и съобщения от работата, докато сте във ваканция, и постоянното натякване и оплакване от шефовете, когато най-накрая решите да си вземете почивка, са неща, които не би трябвало да бъдат част от работната среда. Вие заслужавате да имате живот извън работата си и работодател, който да насърчава добрия баланс между личния и професионалния живот.

4. Признание за вашия принос

Каквато и да е конкретната ви роля и позиция, като служител на компанията си по някакъв важен за нея начин, независимо дали сте в офиса на първия или на последния етаж. Има причина вашата работата да съществува.

Това означава, че никога не трябва да си позволявате да се прибирате вкъщи с чувството, че работата ви е безсмислена и безполезна. Вие заслужавате да бъдете уважавани от вашите колеги и да получавате признание за вашия принос за компанията. Не, няма да има тържества и купони във ваша чест всяка седмица, но в крайна сметка има голяма разлика от прекаляването с хвалбите и от просто чувство, че труда ви се цени.

5. Чувство на удовлетворение

Може би работата ви няма да промени света, но това не означава, че вие не заслужавате да изпитвате чувство на удовлетворение и смисъл от това, което вършите.

Може би прекарвате дните си в намиране и разрешаване на проблеми в компанията, намирайки удовлетворение и щастие във факта, че работата на вашите колеги по-лесна и приятна. Може би отношенията ви с вашите клиенти и възможността да им бъдете полезни е нещото, което ви кара да се прибирате вкъщи с чувството, че сте направили нещо, което има смисъл.

Да имаш смислена и успешна кариера може да означава нещо различно за всеки човек, но всички имаме нужда от определено ниво на удовлетвореност от това, с което се занимаваме.

Работата не винаги е забавна и бляскава – за това ни плащат да я правим. Фактът, че трудът ви се заплаща обаче не означава, че трябва да се примирявате със всяка несправедливост на работното място.

Някои хора биха казали, че това са съветите на един капризен и разглезен човек, но аз бих използвала една друга дума, за да опиша себе си и моята кариера, и тя е щастлива.

............

Кат Богард за TheMuse.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ