Колонката на Ричард Брансън: Дръжте курса и един ден ще стигнете до звездите!

Колонката на Ричард Брансън: Дръжте курса и един ден ще стигнете до звездите!

Колонката на Ричард Брансън: Дръжте курса и един ден ще стигнете до звездите!

През февруари 2016 година бях отседнал в едно заведение в пустинята Мохаве, Калифорния, заедно с четири поколения от моето семейство. Майка ми беше пропътувала цялото разстояние от Англия до тази иначе негостоприемна локация в Западните Съединени щати, а заедно с нас бяха и жена ми Джоан, синът ми Сам, неговата съпруга Изабела и тяхната дъщеричка Ева-Дея. Настроението беше повече от празнично, защото това бе първият рожден ден на моята внучка. Причината да бъдем в Мохаве обаче бе друг специален случай – представянето на новия космически кораб на Virgin Galactic, който в бъдеще щяхме да използваме за туристически полети в космоса. 

Докато карахме към хангара, в който чакаше нашият космически кораб, изгарях от нетърпение да го видя с очите си за първи път. Когато най-накрая стигнахме и влязох в кабината, бях посрещнат от първата от многото изненади за деня – актьорът Харисън Форд! Дейв Маккей, главният пилот на Virgin Galactic, седеше заедно с Хан Соло в пилотската кабина и му разказваше за възможностите на нашата машина.

„Какво мислиш? Как би го сравнил с Хилядолетния Сокол?“ – попитах аз.

„Това е истинско. Фантастичен е!” – каза Харисън.

„Винаги ще бъдеш добре дошъл и един ден ще те пратим в космоса!“ – казах аз, след което си стиснахме ръцете и му благодарих за посещението.

След като всички пристигнаха в хангара, ние оставихме сцената на лидерите на Virgin Galactic, които разказаха за дългото пътуване, тежкия труд и невероятната екипна работа, които са били нужни за създаването на този кораб. Името на новия ни космически кораб бе променено от първоначалното „Надежда“(Hope) на „Единство“(Unity). Нямаше друга дума, която да опише по-добре тежките месеци, след трагичния инцидент на 31 октомври 2014 г., когато наш пилот загина, след като първият ни космически кораб се разби по време на тестови полет над Мохаве.

Въпреки че  нямах търпение да покажа на всички новия ни космически самолет, бяхме подготвили още една изненада за вечерта: един от най-влиятелните хора в историята и единственият човек, който ще има правото на безплатен полет на кораба на Virgin Galactic, професор Стивън Хокинг, бе записал видео обръщение, с което да се обърне към присъстващите.

Изведнъж светлините в хангара угаснаха и настъпи тишина. Добре познатият звук от компютърно генерирания глас на Хокинг изпълни тъмната стая: „Страдам от АЛС от повече от 50 години и въпреки че не се страхувам от предизвикателства, другите не винаги споделят моята смелост. Ако мога да отида, и ако Ричард приеме да ме вземе, бих се гордял да пътувам с този кораб. Изследването на космическото пространство вече се е доказало като истински единител между народите, предвид това, че сътрудничеството между хората в космоса е на такова ниво, на което може само може да завиждаме тук на Земята. Навлизаме в нова космическа епоха и се надявам, че това ще помогне за създаване на ново единство.”, продължи Хокинг.

Завесата падна и аз се появих заедно с нашия космически кораб SpaceShipTwo VSS Unity, който бе посрещнат с оглушителни овации.

Нямаше начин да не се възползвам от случая и да отбележа рождения ден на Ева-Дея по уникален начин. Първо разбихме една бебешка бутилка с мляко в кораба, по стара военноморска традиция, а след това помолих Сара Брайтман, която бе приела да бъде един от първите ни космически туристи, да изпее песен на моята внучка.

Малко по-късно дойде и един от най-вълнуващите моменти от събитието, когато Бела продължи мисълта на Хокинг за единството: „Когато гледаме земята от космоса, виждаме себе си като едно цяло. Виждаме единство, а не разделения. Една планета, една човешка раса. Трябва да се научим да живеем с толерантност и уважение един към друг.“

Докато гледах хората, които бяха построили този кораб, бях изключително горд с всеки един от тях , не само заради тяхната страст и отдаденост в това пионерско начинание, но и заради тяхната сплотеност и работа в екип.

Едно изказване на член на екипа на Virgin Galactic ми направи особено впечатление и според мен обобщи перфектно атмосферата в този толкова важен за мен ден: „Гледаме на тези кораби като на наши деца, а това ни прави едно голямо семейство, което се гордее с това, в което те ще се превърнат.“

Думата „семейство“ се използва твърде често от компании, които се държат със служителите си по начин, по който не биха се държали със своите близки и роднини. Надявам се в бъдеще все повече фирми да заприличат на истински семейства. Когато нещата  вървят добре, всички празнуват заедно, когато ситуацията е трудна, всички си помагат. Това е начинът, по който работим във Virgin Galactic.

Най-новият ни космически самолет SpaceShipTwo VSS Unity е първият, разработен изцяло от нашият производствен отдел The Spaceship Co., и едва вторият космически кораб от този тип. Екипът започна работата по втория SpaceShipTwo през 2012 г., като всяка част на машината беше подложена на строги тестове за сигурност преди монтаж и периодични проверки след това.

През декември същата се върнах в Мохаве, за да видя петия полет на VSS Unity - първият път, в който самолета ще лети без външна помощ. В началото Unity летя около един час с помощта на самолет-носач  WhiteKnightTwo на Galactic, но след това той се отдели от него и нашият космически кораб започна да се носи над земята напълно самостоятелно.  

 Именно този успех ни накара да повярваме, че един ден туристическите полети в космоса ще бъдат възможни. През февруари 2017 г. за пореден път посетих нашата база в пустинята, за да видя Unity задно с Брайн Кокс, физик и популярна телевизионна звезда във Великобритания.

„Хората постоянно ме питат, ще летиш ли в космоса?“, каза Брайн, докато му показвах нашия кораб.

„Какво им отговаряш?“ – попитах аз.

„В момента, в който влязох в този хангар и видях космическия кораб, веднага си помислих, че искам да се кача на самолета. Така че отговорът е „да“, със сигурност. И искам да е в това нещо!“ , отговори той.

Докато гледахме летателните тестове на Unity, Брайн стана поредният, който поиска да се присъедини към нас, когато започнат първите частни полети в космоса.  Надяваме се, че този момент ще дойде съвсем скоро.

Когато се захванете с някакво ново начинание, особено ако е нещо толкова амбициозно и сложно като полетите в космоса, трябва да знаете, че трудностите и спънките са неизбежни. Важното в случая е да се учите от тях и да ги използвате, за да подобрите своя продукт. Не позволявайте на турболенцията да ви изхвърли  и да попречи на вашето пътуване. Дръжте курса и един ден ще стигнете до звездите!

Всеки читател на „МениджърНюз“ може да задава своите въпроси към Ричард Брансън на имейл: Richard.Branson@nytimes.com. Сътрудниците на световно известния предприемач съветват да посочвате името си, страната, имейл-адреса и сайта където четете колонката.

© 2017 Ричард Брансън (Разпространява се от The New York Times Syndicate)

СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПРАВАТА THE NEW YORK TIMES SYNDICATE ПРЕДУПРЕЖДАВАТ, ЧЕ НИКАКВА ЧАСТ ОТ КОЛОНКИТЕ НА РИЧАРД БРАНСЪН НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА, КОПИРА И ПРЕРАЗКАЗВА без тяхното изрично писмено съгласие. Текстовете на Ричард Брансън в България се регулират по принципите на авторското право.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ